BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nytt hjelpemiddel for fysioterapeuter

Norske Temak har i samarbeid med finske PhysioTools laget et dataprogram som skal gjøre det enklere for fysioterapeuter å motivere pasienter til egentrening hjemme.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
26. aug. 1997 - 18:10

PhysioTools utviklet for flere år siden programvare for å hjelpe terapeuter av forskjellig slag med å produsere, lagre og hente fram informasjon om pasienters treningsopplegg komplett med bilder og tekst.

Nå har de i samarbeid med det norske firmaet Temak utviklet et eget databaseprogram for oppsetting og revidering av øvelsesprogrammer ved bruk av det norske treningsapparatet TerapiMaster. TerapiMaster markedsføres av bedriften Nordisk Terapi og brukes ved 85 prosent av de fysikalske instituttene i Norge, samt ved en rekke sykehus, bedrifter og hjem. Systemet er også tatt i bruk i mange andre land, blant annet Tyskland og Japan.

Mange pasienter som har avsluttet vanlig behandling hos fysioterapeut får beskjed om at de må fortsette å trene hjemme for å forhindre tilbakefall. Dette gjelder spesielt kroniske ryggpasienter.

- All erfaring viser at det er meget vanskelig å få pasienter til å trene på egenhånd over lengre tid, sa Gitle Kirkesola, fysioterapeut og programvareutvikler, på en pressekonferanse i Oslo tirsdag.

- Det er åpenbart at motivasjon og oppfølging er en viktig faktor her.

Det er her programvaren fra PhysioTools og Temak kommer inn. Fysioterapeutene står helt fritt til å velge ut de øvelser de måtte ønske fra databanken, eller de kan benytte seg av de ferdig oppsatte progresjonsstigene. Det er også laget ferdige protokoller med forslag til hvilke progresjonsstiger som bør benyttes ved de forskjellige tilstandene (ryggplager, nakke/skulderplager, etc). Alle øvelsene er illustrert med fargebilder og hver øvelse er nøye beskrevet med tekst.

- Når pasienten er ferdig med behandlingen hos fysioterapeuten, og som skal fortsette øvelsene hjemme, vil etterhvert få oppjusterte øvelser tilsendt fra fysioterapeuten. Dette kan gjøres ved at fysioterapeuten justerer alle stigene opp ett eller flere "trinn" automatisk i dataprogrammet, eller justerer de enkelte trinnene individuelt. Uansett dreier det seg kun om noen få tastetrykk før et nytt øvelsesopplegg kan skrives ut og sendes til pasienten, forteller Kirkesola.

- Ifølge markedssjefen for PhysioTools, Mark Musgrove, fungerer programvaren på alle versjoner av Microsoft Windows.

Han forteller videre at hoveddelen av programvaren koster rundt 3.000 kroner og at det også finnes tilleggsmoduler for spesielle områder - slik som inkontinens og barn - som koster omtrent 1.000 kroner og oppover.

Musgrove forteller til digi.no at de fleste fysioterapeuter kvier seg for å bruke data, "de vil jobbe med mennesker". Men blant annet på grunn av produktets lettfattelige og originale instruksjonsbok, er programvaren blitt godt mottatt.

Det er også satt igang kursvirksomhet rundt om i landet for å gi fysioterapeutene opplæring i dette nye øvelseskonseptet som er utviklet for TerapiMaster.

Undersøkelser viser at belastningsskader koster det norske samfunnet 40 milliarder årlig. En ny norsk studie viser at opplæring og oppfølging av fysioterapeut reduserer sykefraværet med mellom 75 og 80 prosent.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.