Nytt hjemmeutstyr kan skape kaos

Nytt underholdningsutstyr er spennende, men kan låse inne din musikk, bilder og video. Her er guiden - både for mulighetene og utfordringene:

Nytt underholdningsutstyr er spennende, men kan låse inne din musikk, bilder og video. Her er guiden - både for mulighetene og utfordringene:

Av og til kan man lengte tilbake til 90-tallet. Da var alt mye enklere. Man hadde TV, VHS-videomaskin, stereoanlegg med CD og PC. Vi ble riktignok lovet konvergens – at disse systemene skulle kunne kobles til hverandre og til Internett, men dette er først i ferd med å skje nå.

Men livet er ikke blitt lettere. Et vell av nye bokser, teknologier og filformater som skal skape konvergens har også skapt et kaos. For innholdet - det du jo egentlig er interessert i - er nå spredd utover en masse bokser og blanke plater.

Å sørge for at du får brukt mest mulig på flest mulig steder, krever planlegging – særlig med tanke på hvordan du skal overføre og/eller kopiere musikken fra en boks til en annen.

Det er vanskelig å gi noen råd. digi.no har derfor satt opp en liste over alle alternativene og hva de forskjellige boksene og teknologiene kan gjøre. Hver enkelt må velge hva som passer deres vaner, lommebok og hverdag.

Her er alle boksene bilder, video og lyd kan bli liggende på – og like viktig: Alle måtene du kan transportere innholdet mellom dem på.

TVer: En TV er ikke lengre en TV. Skal du kjøpe ny TV kan du velge mellom vanlig, widescreen, LCD og store plasma eller projeksjons-TVer. I tillegg kan du kjøpe deg en prosjektor, men husk at lampene i disse boksene bare har noen tusen timers levetid og for koster 4-5000 kroner i innkjøp.

Surround-lyd: Flott å ha, men kan være vanskelig å montere. Dessuten hvor mange høyttalere trenger du tre, seks, syv eller åtte? I tillegg er det to hovedvalg når du skal kjøpe system.

Det dyreste og beste er en skikkelig surroundforsterker (ser gjerne ut som en forsterker til et stereoanlegg) og forskjellig typer høyttalere. (senterhøyttalere er gjerne spesiell). Bakpå forsterkere som Yamahas RX-Z9 får kan du koble til alle typer utstyr som skal ha ut lyd i stua. Dermed slipper du å plugge om når du skal spille og har surroundlyd.

Noen surround-anlegg overfører lyden til høyttalerne trådløst, men du slipper ikke unna en kabel - da må høyttalerne knyttes til stikkontakter for å få strøm.

Den enklere løsningen er en høyttaler-sett der forsterkeren er bygget inn i basskassen og der alle satellitt-høyttalerne er like. Ulempen med slike systemer er at de ofte ikke klarer tilbobling av mange kilder.

DVD-spiller: Spiller i utgangspunktet videofilmer, men valget kompliseres av mulighetene til å brenne CD-plater og DVD-plater på PCer med bilder og video i et stort utvalg formater. Danske Kiss selger bokser med svært mange muligheter.

DVD-brennere: Kan stå både som selvstendige bokser under TVen eller i PCen. To plateformater – DVD+R/+RW og DVD-R/-RW. De fleste PC-brennere gir begge formater, men noe frittstående ”stue”-brennere gjør det ikke.

DVD-plater: Er blitt et transport-medium for film mellom PCen, TVen og kanskje en bærbar DVD eller utstyr i bilen. Men du kan lagre film i et stort utvalg filformater, noe som skaper utfordringer for transport og bruk på forskjellige spillere. MPEG-2, SVCD og DIVX er noen av mulighetene.

Firewire/USB: Å overføre video fra kamera eller mellom annet type utstyr går raskest med kabel. Du må derfor sjekke hva slags plugger de forskjellige enhetene du ønsker å bruke sammen har. Pass på de ulike USB-versjonene.

Harddisk-baserte video-opptagere: I USA er slike opptagere blitt svært populære blant annet gjennom tilbudene til Tivo. Boksene kan både spille av og komprimerer samtidig, noe som lar deg pause/forskyve TV-sendinger før de er ferdige. Eksempel:

Her i Norge selges foreløpig harddisk-baserte video-opptagere i kombinasjon med DVD-brennere eller satellitt-mottakere. Eksempel: Nokia eller Dreambox

Men du har enda et valg – bruk PCen med et TV-kort og ta opp på harddisken i PCen.

Spillmaskiner: Playstation og Xbox blir stadig mer avansert og kan blant annet brukes som DVD-spiller. Kan også modifiseres med harddisker og mye annet.

Media-mottakere: Dette er bokser som bruker WLAN (802.11b eller g) til å velge og overføre innhold fra PCen din. Med fjernkontroll og menyer kan du velge fra hva som ligger på PCen. Krever installasjon av programvare på PCen og WLAN-aksesspunkt. Bokser med 802.11g kan overfør video – dog uten surroundlyd. SMC (over) og Linksys selger bokser med 802.11b og g.

Annen trådløs overføring: Du kan også overfør videosignal fra for eksempel PC til TV med andre typer trådløst utstyr. Disse bruker også 2,4 GHz-båndet, men er ikke kompatible med WLAN.

DVD med WLAN: DVD-spillere med trådløst nettverk kan hente innhold fra PCen din og vise det på TVen. Kan sammenlignes med en DVD-spiller med innebygd mediamottaker. digi.no - Les om Gateways boks

Bærebare harddisk-videospillere: Franske Archos har startet kappløpet om neste generasjons lommeutstyr – bærebare videospillere med små harddisker. Snart kommer Creative og iRiver med konkurrerende utstyr. Les om Microsofts lommevideo-planer

TV-mottaker: Mange løsninger skiller TV-mottakeren fra selve skjermen. En av de spenstigste er Sharp Aquos som overfører signalet trådløst fra mottaker til skjerm. Skjermen er batteridrevet slik at du kan ta den med deg rundt i huset.

Vi er (dessverre) langt fra ferdig. Les del to av listen over muligheter

Til toppen