Nytt initiativ for felles Linux

Fire små Linux-selskaper går sammen om en felles implementering av Linux Standard Base.

Fire små Linux-selskaper går sammen om en felles implementering av Linux Standard Base.

Fire små Linux-selskaper fra hver sin verdensdel – Conectiva (fra Brasil), Mandrakesoft (fra Frankrike), Progeny (fra USA) og Turbolinux (fra Japan) – har gått sammen om å danne Linux Core Consortium (LCC). Hensikten med LCC er å lage en felles kjerneimplementering av Linux Standard Base (LSB) 2.0 slik denne ble definert av Free Standards Group i september i år.

Poenget med en slik kjerne er at den sikrer at alle applikasjoner som er laget for en distribusjon som innlemmer den, uten videre vil kjøre på alle andre Linux-distribusjoner med den samme kjerneimplementeringen.

    Les også:

LCC tar dermed opp tråden som UnitedLinux slapp i fjor våres, da SCO Group brøt ut av Linux-fellesskapet og i stedet ble dets verste fiende.

To LCC-gründere, Conectiva og Turbolinux, var også med på UnitedLinux. Amerikanske Progeny er egentlig ikke en Linux-distributør, men leverer det de beskriver som en komponentbasert Linux-plattform. Progeny ble stiftet i november 1999 av Ian Murdock, kjent som initiativtakeren til Debian-prosjektet.

Verdens to største Linux-distributører, Novell og Red Hat, avslo å bli medlem av LCC, men begge har kommet med støtteuttalelser.

Ved stiftelsen, foreligger også støtteuttalelser fra en rekke andre aktører, både organisasjoner som Free Standards Group og Open Source Development Labs, og kommersielle aktører som Computer Associates, Hewlett-Packard og Sun. Den ene iøynefallende fraværende er IBM.

LCC tar sikte på å ha sin felles kjerneimplementering klar innen april 2005. De fire stifterne har forpliktet seg til å implementere den i sine produkter.

Til toppen