FORBRUKERTEKNOLOGI

Nytt knep skal gi ekstrem mobil-fart

Med et nytt knep lånt fra WLAN lover Ericssson ekstrem fart over mobilnettene, noe som åpner for blant annet HDTV.

22. sep. 2006 - 10:34

Dagens 3G-teknologi for mobiltelefoner (UMTS), tilbyr dataoverføringshastighet på høyde med de første ADSL-tilbudene som kom på markedet her i landet. Dette er ikke all verden, samtidig som utvalget av attraktive tjenester tilpasset 3G-mobiler er klart begrenset. Prisnivået på datatrafikk til mobilen bidrar også til at mange lar være å bruke slike 3G-tjenestene.

Nå oppgraderer mange mobiloperatører til turbo-3G. Den offisielle betegnelsen er HSPA (High-Speed Packet Access). Dette er utvidelser til dagen UMTS/WCDMA-teknologi som åpner for langt høyere båndbredde både nedstrøms og oppstrøms. Optimalt skal man kunne oppnå nedlastingshastigheter på 14,4 Mbit/s og opplastingshastighet på 5,8 Mbit/s. Den høye opplastingshastigheten krever at også Enhanced Uplink, spesifisert i 3GPP Release 6, tas i bruk.

Nå er Ericsson i ferd med å selge inn nok en enda raskere teknologi. Dette er en HSPA-løsning med Mimo (multiple input, multiple output), som i praksis går ut på at både mobiltelefoner og basestasjoner utstyres med flere antenner, som arbeider parallelt. Dette gir høyere overføringskapasitet. Den samme metoden benyttes i mange av de raskeste WLAN-produktene.

- I første omgang kan man med to antenner på hvert sted nå over 20 megabit per sekund, sier Håkan Eriksson, forskningssjef ved Ericsson, til DI.se.

    Les også:

Teknologien ble demonstrert av Ericsson i våres, hvor det ble oppnådd overføringshastigheter på inntil 28 Mbit/s. Teknologien vil være spesifisert i 3GPP Release 7 og toppsjef i Ericsson, Carl-Henric Svanberg, har tidligere lovet at det vil være mulig å se høyoppløst TV ved hjelp av teknikken. Det avhenger selvfølgelig av at man kan overføre innholdet til en skjerm som støtter dette.

Ericsson forventer at Mimo-basert HSPA vil bli kommersielt tilgjengelig i 2008.

Ifølge DI.se er mange av operatørene kritiske til de nye teknologiene. Både Telia Sonera og Telenor anser den teoretiske hastigheten for å være nettopp teoretisk. Den vil synke raskt når antallet samtidige brukere vokser, eller når avstanden mellom bruker og basestasjon øker.

Det er heller ikke gitt at selv en betydelig økning i båndbredden vil gi økt bruk. Flere analytikere og mobilselskaper mener at mangelen på relevante tjenester er den viktigste årsaken til den begrensede bruken av dagens 3G-løsning.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.