Nytt lagringsmedium

Iomega ZIP, som er en høykapasitets diskettstasjon, vil etter alt å dømme bli standard på maskiner fra store leverandører som IBM, Packard Bell og Hewlett-Packard.

Iomega ZIP, som er en høykapasitets diskettstasjon, vil etter alt å dømme bli standard på maskiner fra store leverandører som IBM, Packard Bell og Hewlett-Packard.

Den 100MB store ZIP-driveren vil bli standardutstyr på nye datamaskiner fra store aktører som IBM, Packard Bell (PB), Hewlett Packard (HP) og Mac-kloneprodusenten Power Computing. Listen av produsenter som vil bruke ZIP driveren vil nok bli lenger.

Iomega ZIP, som ble lansert i USA rundt midten av 1995, ble umiddelbart populær og solgte 1 millioner eksemplarar i løpet av de første 11 månedene. Micro Software Group, som er hovedimportør av ZIP driveren i Norge, opplyser at de har solgt mellom fem og seks tusen eksemplarer i løpet av den tiden den har vært her til lands.

Prisen ligger idag på rundt 2.000 kroner for driveren, og 200 kroner per diskett. Diskettene lagrer 100MB og er 3 3/4" store, bare hakket større enn dagens 3 1/2" disketter.

LS120 er navnet på en driver som skal skal kjempe mot ZIP som den nye "diskette"-standarden. LS120 et samarbeidsprosjekt mellom 3M og Compaq, og allerede i Deskpro serien til Compaq vil denne driveren være tilgjengelig. Et stort pluss for LS120 er at den klarer å lese dagens 3 1/2" disketter, mens den samtidig kan lagre 120MB på de nye diskettene. Negativt er at den er betydelig tregere en ZIP driveren, og at selskaper som IBM, PB, og HP neppe er interessert i å kjøpe hardware fra Compaq.

Det er helt klart at vi er nødt til å vinke farvel til den gamle 3 1/2" disketten, nå som datafiler og programvare ikke lenger får plass på 1,44 MB. I en bransje med så rask utvikling som databransjen, er det på høy tid å finne en verdig arvtaker til floppydisken.

Til toppen