KARRIERE

Nytt massivt fall i IT-ledigheten

IT-ledigheten når nytt bunnivå, men nå tror NAV at pendelen svinger tilbake.

31. mars 2008 - 13:22

IT-bransjen har helt siden 2004 opplevd en jevn vekst i etterspørselen etter IT-folk, måned for måned og år for år.

Nå er det så stor etterspørsel etter visse typer IT-stillinger, at man enten må rekruttere fra utlandet eller sette bort IT-oppdrag. Bare for SAP-konsulenter har IT-Norge rundt 200 ubesatte stillinger.

Mens ledigheten totalt for alle bransjer i mars gikk ned med 16 prosent, falt ledigheten i IT-bransjen 27 prosent målt mot samme måned året før.

Dermed viste fallet i IT-ledigheten igjen et nytt bunnivå med bare 718 ledige for mars.

Og det er fortsatt gode tider for å søke nye IT-jobber. Korrigerer man for at påsken var i mars i år og dermed færre fridager, viser antall stillinger igjen frisk vekst på 29 prosent og med 1.049 ledige stillinger.

Men underdirektør Hans Kure i NAV tror nå at pendelen snart kan snu.

Den finansielle uroen i USA sprer seg til hele verden, og også Norge vil snart merke dette, mener han. Vi ser allerede at boligbygging har stagnert, og at boligrenten har gått opp.

Bygg og anlegg, som har vært den bransjen som har hatt sterkest behov for flere ansatte, merker nå at ledighetskøen så småt begynner å vokse igjen.

Gjennom de siste 20 årene har IT-bransjen vært igjennom flere konjunktursvingninger med oppturer og nedturer. Kure mener nå at spådommene om en dempet vekst i norsk økonomi kan gi en utflating av etterspørselen etter arbeidskraft mot slutten av året.

- Selv om ledighetskøen i IT-bransjen fortsatt skrumper inn måned for måned, tror vi iallefall på en utflating til høsten og kanskje til og med et fall, sier Kure til digi.no.

Ledigheten i IT-bransjen er nå rekordlav på snaue 1 prosent, mens det for alle bransjer er et snitt på 1,7 prosent.

Det er spesielt stor etterspørsel etter konsulenter på SAP, .net og SOA (tjenesteorientert arkitektur) bransjen etterspør.

NAVs bedriftundersøkelse i fjor høst avdekket et stort udekket behov for arbeidskraft blant systemutviklere og programmerere, elektronikk- og telekommunikasjonsingeniører/-teknikere samt dataingeniører/-teknikere.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.