Nytt meldingsformat gjør SMS til steinalder

Det nye mobile meldingsformatet IMPS viser hvor gammeldags SMS er. Her er alle mulighetene IMPS tilbyr:

Det nye mobile meldingsformatet IMPS viser hvor gammeldags SMS er. Her er alle mulighetene IMPS tilbyr:

digi.no kunne i går fortelle at norske mobilbrukere om ikke så lenge trolig vil kunne ta i bruk et nytt mobilt meldingssystem som heter IMPS. Systemet er ikke forskningsmat – svært mange norske mobilbrukere har IMPS-klienter på sine mobiler, de bare vet det ikke. (Les sak i boksen til høyre)

Å forklare hvordan IMPS fungerer er enkelt - det fungerer akkurat som Microsoft Messenger eller andre instant messaging-programmer på en PC. Du legger inn dine kontakter med telefonnummer og skriver en melding, men i stedet for at den sendes som en SMS, blir den sendt som datapakker over GPRS.

Klientene på norske mobiltelefoner kan først åpnes når Netcom og Telenor åpner for IMPS.

Dette er trolig bare spørsmål om tid og når når skjer, vil det skje en liten revolusjon for mobilbruk i Norge. IMPS åpner både nye inntektsmuligheter for mobilselskapene og ikke minst en lang rekke nye muligheter for brukerne.

digi.no har fått en gjennomgang av mulighetene IMPS gir av norske Colibria som spesialiserer seg på å lage programvaren mobilselskaper trenger for å tilby IMPS.

Når man ser på mulighetene IMPS gir, blir man raskt slått av hvor gammeldags SMS egentlig er. IMPS er et avansert, rikt dataformat der mobilbransjen har blitt enig om en lang rekke muligheter.

SMS har i utgangspunktet bare tre data-felter – nummeret som sender, mottakers nummer og selve teksten.

- IMPS er neste generasjon, forteller Colibria-sjef Anders Teslo. Hovedfordelen med IMPS er at du får en mulighet til å dele informasjon på en lite inntrengende måte. Du sender ikke ut en SMS til alle du kjenner om at du nå er på fjelltur, det ville være forstyrrende. IMPS lar deg på en mindre forstyrrende måte fortelle dine kontakter at du er på fjelltur i Rondane eller at kjeder deg og er åpen for kontakt.

IMPS-standarden derimot definerer hele 19 forskjellige datafelter for en melding. Mobiltelefon-leverandørene kan velge hvilke av mulighetene deres IMPS-klienter skal vise.

Meningen med IMPS er ikke at du alltid skal chatte med tekst. Status-informasjonen IMPS gir om en person er ment som en støtte, uavhengig om du vil chatte, sende SMS, MMS eller ringe til personen.

Her er hva en IMPS-klient kan vise om deg. Hva teleselskapene åpner for og hva du fyller ut vil være variere:

Er du online(Pålogget IMPS tjenesten eller ei)
Status for tilgjengelighet: Tilgjengelig, Opptatt, Usynelig, Borte

Du kan angi ditt humør; Glad, Trist, Sint, Sjalu, Skamfull, Uovervinnelig, Forelsket, Trøtt, Kjeder seg, Oppglød, Nervøs. Bildet viser Sony-Ericssons IMPS-klient med blant annet humør-angivelse.

Valgfritt felt: For hobby, kjønn og alder

Fri tekst: Dette er ikke selve meldingen, men en fri tekst som sier noe om din status/tilgjengelighet. Har kan du for eksempel skrive: "Er på fottur i Rondane, vil helst være i fred"

Bilde: Kan legge inn bilde, enten fra kamera eller som er lagret på mobilen
Alias: Alias navn på venn
Mobiltelefon-info: Terninalleverandør, modell, klient versjon, kan brukes til å tilpasse visning og annet
Preferert kontakt: Din prefererte måte å bli kontaktet på (eks. SMS, MMS,...)
Kommunikasjonsmuligheter: Dette er viktig, for her vil dine kontakter få vite om du for eksempel kan ta i mot MMS eller kan chatte.
Preferert adresse: Din fysiske adresser
Språk preferanse: Ditt hovedspråk
PLMN (Public Land Mobile Network): GSM Nettverk, f. eks. NetCom eller Telenor Mobil
Registrering: Informasjon om aktuell mobil er registrert på mobilnettet
Tidssone
Geolocation: X,Y koordinater på aktuell lokasjon, åpner muligheter for både GPS og andre posisjonstjenester
Egeninntastet lokalisering: Stedsnavn på aktuell lokasjon
Addresse: Nøyaktig adresse der du er

Til toppen