BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nytt, men farlig alternativ til Napster

Hackere har funnet et nytt alternativ for å få tak i musikkfilene de ønsker seg - men denne gangen tar de gjerne rubbel og bit.

Lars Kvanum
27. feb. 2001 - 17:02

Hackere har utviklet et nytt verktøy for å finne musikkfiler de vil ha. Og videoer. For ikke å snakke om dine private dokumenter, familiebildene, og potensielt passordene du har liggende på maskinen din. Grunnen? Jo - "det ligger der".

Det nye verktøyet er oppkalt etter funksjonene det utfører; å lete frem såkalte shares (et "share" er et filområde som er delt ut), og la brukeren få tilgang til disse for å lete gjennom filene som ligger på maskinen, og også laste ned de som måtte være interessante.

I motsetning til mange av programmene som finner frem MP3-filer, diskriminerer ikke ShareSniffer noen filformater. Så lenge eieren av en maskin har satt opp fildeling i et format maskinen din kan lese, for eksempel Windows printer og fildeling eller Samba, kan man altså fritt bevege seg på dette området. Den eneste begrensningen her er passordbeskyttelse, men det finnes også mange programmer som vil hjelpe til med å løse vanlige passord på slike. Vanlige hjemmemaskiner er de enkleste å få tilgang til, og det er ikke uvanlig at små nettverk fungerer helt og holdent ved å la brukerne dele ett eller flere slike områder.

Ideen er ikke ny, men det er første gang det kommer et så lettvint verktøy som ShareSniffer er. Grunnen til at programmet ble laget er at de fleste som deler ut filområder har noe der som er interessant for andre. Hvis det er interessant for noen, så mener altså utviklerne at det er interessant for 'alle'. I hvert fall interessant nok til å se om det er noe man vil samle på.

Da digitoday testet programmet i dag fant vi flere delte områder på nettverk, spesielt blant brukere med kabelmodem og ADSL. Mange av disse var heller ikke passordbeskyttet, og det var derfor lett å tilegne seg tilgang.

Med verktøy av denne typen på markedet må man derfor råde alle som ikke vil dele seg med hele verden til å slå av fildelingen sin, eller i det minste sette et skikkelig passord på ressursene. For de som derimot gjerne vil dele ressursene er det bare å sette riktige tilganger, og laste ned ShareSniffer.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.