Nytt Microsoft-OS for PDA og mobil

Microsoft lanserte Windows Mobile 5.0, et felles operativsystem for PDA-er og mobiltelefoner.

Microsoft lanserte Windows Mobile 5.0, et felles operativsystem for PDA-er og mobiltelefoner.

Til åpningen av utviklersamlingen Mobile & Embedded Developer Conference i Las Vegas i går lanserte Microsoft ved utviklingssjef Bill Gates Windows Mobile 5.0, et nytt felles operativsystem for PDA-er og avanserte mobiltelefoner.

Ved å samle mobiltelefoner og PDA-er under ett operativsystem erkjenner Microsoft forbrukernes oppfatning av at disse apparatene tilhører samme kategori. Samtidig styrker selskapet sine salgsargumenter overfor mobiloperatører og telefonprodusenter, de som i praksis kontrollerer et marked Microsoft har strevd i årevis med å komme inn på.

I sin tale sa Gates at Microsoft arbeider med 40 apparatprodusenter, blant dem Hewlett-Packard og Samsung, og med 68 mobiloperatører, blant dem T-Mobile og Orange, med tanke på å få dem til å levere produkter og tjenester basert på Windows Mobile 5.0.

Flere egenskaper i operativsystemet er lagt opp med tanke på å spille på lag med operatører og leverandører. Systemet presenteres som en plattform med fleksible egenskaper for skreddersøm og tilrettelegging for egne tjenester og utseende. Det støtter framtidige mobiltjenester som «push to talk», videotelefoni og konferanser.

Det har også støtte for det meste som finnes av teknologi for trådløst samband, som 3G mobil, WLAN og Bluetooth. Grensesnittet støtter blant annet trykkfølsomme skjermer, ulike typer pekeutstyr og eksterne tastaturer.

Operatører, leverandører og bedrifter tilbys ellers et bredt utvalg av utviklingsverktøy og programmeringsgrensesnitt for å tilrettelegge egne applikasjoner og tjenester.

Nye egenskaper med mer direkte betydning for brukeren omfatter håndtering av interne harddisker, støtte til minne som ikke krever spenning for å holde på data, evnen til å redigere også grafikk i Word og Excel, en ny mobil variant av PowerPoint, og en rekke nye egenskaper innen sikkerhet, som kryptering og virtuelle private nett.

Multimedieegenskapene skal dessuten være svært forbedret fra tidligere utgaver for PDA og mobiltelefoner. Windows Media Player 10 Mobile er integrert i systemet, og det er lagt inn synkronisering mot flere kilder som tilbyr musikk i samsvar med Microsofts kopibeskyttelse. I tillegg er det nye applikasjoner for å gjøre opptak av stillbilder og video. Utveksling av data med andre apparater kan skje over USB 2.0.

Til toppen