JUSS OG SAMFUNN

Nytt Microsoft-patent vekker oppsikt

Mange mener «sudo» er 30 år gammel, men Microsoft holder fast ved at de har tenkt nytt.

13. nov. 2009 - 13:08

Microsoft har denne uken fått innvilget en patentsøknad på en løsning som hever en datamaskinbrukers rettigheter på systemet. I løsningen, som har et grafisk brukergrensesnitt, presenteres brukeren for en liste med kontoer som har rettigheter til å utføre en oppgave brukeren har bedt om, men som brukeren selv ikke har rettigheter til å utføre med kontoen brukeren er innlogget på.

Dette høres ut som en fornuftig løsning, som gjør det enklere for datamaskinbrukere å benytte en konto uten administratorrettigheter til vanlig.

Patentet har dog fått mange til å reagere. Funksjonalitet som gir brukere tilgang til økte privilegier ved behov, har eksistert i operativsystemer i alle fall siden tidlig på 1970-tallet, på stormaskinenes tid. Groklaw viser til dokumentasjon på dette på denne siden.

Mer kjent er kanskje «sudo»-kommandoen, som skal ha blitt oppfunnet omkring 1980 og tatt i bruk på et BSD-basert system. Den er trolig standard på alle Unix-baserte og Unix-lignende systemer, inkludert Mac OS X og Linux.

Men sudo er en tekstkommando, mens Microsofts løsning har et grafisk brukergrensesnitt, eller «sudo for dummies», som Graklaws skribent kaller det.

Det er nok en sannhet med modifikasjoner, for Microsoft løsning gjør mer enn som så. Den lister også opp brukere som har nok rettigheter til å utføre oppgaven. I tillegg er det lite trolig at Microsoft har glemt at sudo eksisterer, ikke minst fordi sudo nevnes flere steder i patentet, som skal være implementert i Windows Vista og nyere.

Uansett har patentet fått mange til komme med kritikk av det USAs patentkontor og godkjennelsen av dette patentet. Computerworld.com har samlet en del kommentarer på denne siden.

Spørsmålet er hva dette får å si for blant annet PolicyKit, som benyttes av flere Linux-distribusjoner og som tilsynelatende tilbyr den samme funksjonaliteten. Det avhenger blant annet av om Microsoft har til hensikt å håndheve patentet, eller som selskapet har hensikt bare er å blokkere andre fra å få patent på en tilsvarende løsning.

Slik fungerer løsningen Microsoft har fått patent på. <i>Bilde: United States Patent and Trademark Office</i>
Slik fungerer løsningen Microsoft har fått patent på. Bilde: United States Patent and Trademark Office
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.