BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nytt Microsoft-system snur mange planer

Gartner ber sine kunder om å revurdere sine IT-planer. Årsak: Indigo, en del av neste Windows.

5. nov. 2003 - 14:46

Neste generasjon av Windows, Longhorn, er langt mer enn et klientsystem med et fornyet og tiltalende brukergrensesnitt. Det nye filsystemet WinFS vil innebære store forandringer i applikasjoners evne til å finne og utveksle informasjon på tvers av gamle formatgrenser. Dessuten vil operativsystemet ha integrert en tjenesteorientert meldingsinfrastruktur som støtter opp om alle standardene for webtjenester, og som er beregnet på en av de nye motetendensene innen IT, tjenesteorientert arkitektur ("service oriented architecture"). Indigo skal komme i beta en gang i annet halvår 2004, og gjøres generelt tilgjengelig i 2006.

    Les også:

Indigo tilbyr spesielt sikkerhet i meldingsformidling mellom applikasjoner, etter standarder som WS-Security, WS-ReliableMessaging og WS-Transaction. Dette er standarder som Microsoft og IBM har samarbeidet om å utvikle, med bidrag fra blant andre BEA og SAP. Indigo vil fungere som et lag mellomvare med støtte for meldinger, sikkerhet, transaksjoner og drift, men skal altså integreres i det underliggende operativsystemet. Det vil overta for blant annet COM og Microsofts Message Queue Server, men med noe bakoverkompatibilitet for å lette samsvar med eldre systemer og trinnvis overgang til nye.

I Java-leiren vil tilsvarende funksjonalitet fortsatt tilbys som mellomvare, og konkurrenter som IBM, Sun og BEA vil antakelig tilby hver sin.

De som står bak Indigo, mener at den vil gjøre det mulig å samkjøre webtjenester i langt større grad enn tilfellet er i dag, slik at applikasjoner selv vil kunne finne fram til løsninger på forretningsproblemer. Utviklere vil kunne realisere et høyere ambisjonsnivå, fordi Indigo vil håndtere problemer knyttet til sikkerhet, overføring og pålitelighet.

I et notat utgitt i går, understreker Gartner at bedrifter bør ta Microsofts nye kommunikasjonsinfrastruktur svært alvorlig. Indigos egenskaper innebærer tjenester som garanterte overføringer av meldinger, intelligent ruting og mange muligheter for avansert, hendelsesbasert samspill mellom applikasjoner. Gartner klassifiserer denne typen mellomvare som "enterprise service bus" (ESB). Flere selskaper tilbyr deler av denne teknologien allerede. Det spesielle ved Indigo er at denne ESB-en integreres i operativsystemet, og vil trekke veksler på Windows for enklere samspill med andre tjenester i nettverket.

Gartner understreker at Indigo kan medføre store fordeler. På den andre siden advares det at Visual Studio og andre utviklerverktøy ikke tilbyr tilstrekkelige hjelpemidler til å bygge tjenesteorienterte og hendelsesdrevne applikasjoner. Særlig mangler verktøy for å modellere prosesser.

Gartner anbefaler bedrifter å revurdere planene for sine IT-arkitekturer i lys av ESB-er generelt og Indigo spesielt. For å sikre koherens, anbefales det å se nærmere på de tilbudene som allerede finnes av ESB, eller som vil komme i overskuelig framtid, for eksempel et produkt fra IBM som ventes innen slutten av 2004.

Microsoft har etablert egne ressursider for Indigo der også utviklerspørsmål tas opp.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.