Nytt milliardtap for Nokia

Lumia-salget øker, men mindre enn ventet.

Nytt milliardtap for Nokia
Analytikerne bommet da de spådde et salg på 7,8 mnr Lumia-smartmobiler i andre kvartal. Nokia presterte bare 7,4 millioner. Bildet viser Lumia 920. Bilde: Per Ervland

Kvartalstallene som Nokia offentliggjorde i dag viser en omsetning på 5,70 milliarder euro, ned 24 prosent fra andre kvartal i fjor, et driftsresultat på minus 115 millioner euro og et nettoresultat på minus 227 millioner euro (1,8 milliarder kroner).

Alt er ikke mørkt: Underskuddet er langt mindre enn for et år siden, da Nokia bokførte et tap på 1,4 milliarder euro. Underskuddet er også mindre enn analytikernes prognose på 259 millioner euro. På den andre siden ventet analytikerne en betydelig større omsetning, 6,4 milliarder euro ifølge Bloomberg. Og de siste ni kvartalene har Nokia tapt rundt 5 milliarder euro.

Nokias inntekter er noenlunde jevnt fordelt på mobiltelefoner og datterselskapet Nokia Siemens Networks, en 50–50 felleseie med Siemens. 1. juli meldte Nokia at de skal betale 1,7 milliarder euro for å løse ut Siemens, og at transaksjonen skal fullføres i løpet av tredje kvartal. Da blir NSN en heleid datter til Nokia.

Mobiltelefoner
Her er omsetningsfallet hele 32 prosent fra andre kvartal i fjor, fra 4,02 til 2,7 milliarder euro. Smartmobiler faller med 24 prosent til 1,16 milliarder euro, enkle mobiler med 39 prosent til 1,41 milliarder euro. Avdelingen bidrar med et negativt driftsresultat på 33 millioner euro.

Nokia framhever at de Windows-baserte Lumia-telefonene aldri har solgt så bra, med et volum på 7,4 millioner enheter i kvartalet. Dette er 21 prosent flere enn i forrige kvartal, men 27 prosent færre enn i andre kvartal i fjor da Nokia fortsatt hadde smartmobiler basert på andre plattformer enn Windows. Det er mager trøst at den gjennomsnittlige utsalgsprisen for Nokias smartmobiler er opp 4 prosent på årsbasis, til 157 euro, siden nivået er redusert med 18 prosent fra forrige kvartal.

For øvrig hadde analytikere som følger smartmobilmarkedet ventet at Nokia skulle greie å selge 7,8 millioner Lumia-mobiler i andre kvartal.

Uansett er markedsandelen beskjeden: I første kvartal nådde det globale smartmobilsalget 210 millioner enheter.

Utviklingen av gjennomsnittlig utsalgspris for Nokia enkle mobiler gir et inntrykk av at dette markedet er i ferd med å forvitre helt for den tidligere suverene markedslederen: Den er redusert med 7 prosent det siste kvartalet, og med 16 prosent det siste året. Poenget er at også volumet raser nedover: Et salg på 53,7 millioner enkle mobiler er 27 prosent færre enn for et år siden, og 1 prosent lavere enn i forrige kvartal.

Nokia Siemens Networks
Her er omsetningen redusert med 17 prosent til 2,78 milliarder euro, sammenliknet med andre kvartal i fjor.

Samtidig er fjorårets driftsunderskudd på 226 millioner euro vendt til et beskjedent overskudd på 8 millioner euro.

Kart og karttjenester
Dette er det tredje segmentet i Nokias regnskap, presentert under varemerket HERE. Segmentet står for bare 4 prosent av Nokias omsetning. Samtidig er det her at driftsunderskuddet er suverent størst.

Fra andre kvartal i fjor faller HERE-omsetningen med 18 prosent til 233 millioner euro, mens driftsunderskuddet er 89 millioner euro, mot 95 millioner for et år siden.

Til sammenlikning er driftsunderskuddet innen mobiltelefoner 33 millioner euro.

Formuleringer i kvartalsrapporten formidler et inntrykk av at HERE-avdelingens vanvittige driftsmargin på minus 38 prosent skyldes regnskapstekniske forhold. Skrellet for ekstraordinære poster skal den ha havnet på pluss 3,4 prosent.

Det gjøres også et nummer av at HERE hadde 8 prosent større omsetning i andre kvartal i år enn i første kvartal, og at HERE er belastet med en omstruktureringskostnad på 10 millioner euro i andre kvartal. Ett eller annet skurrer, men det er vanskelig å si hva.

Les mer om: