JUSS OG SAMFUNN

Nytt mobildødsfall

Understreker risikoen ved billige piratladere.

Det er grunn til å være skeptisk til kvaliteten på elektronikk som inkludert frakt fra Kina koster mindre enn en halvliter med brus, selv om flere av de  avbildede produktene er både CE- og Nemko-merket. Men det er også mulig å gjøre røverkjøp i slike butikker.
Det er grunn til å være skeptisk til kvaliteten på elektronikk som inkludert frakt fra Kina koster mindre enn en halvliter med brus, selv om flere av de avbildede produktene er både CE- og Nemko-merket. Men det er også mulig å gjøre røverkjøp i slike butikker.
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
29. nov. 2013 - 14:46

I sommer ble det kjent at en kinesisk kvinne hadde blitt drept mens hun snakket i sin iPhone 5, samtidig som at telefonen ble ladet. Trolig fikk hun et kraftig, elektrisk støt.

Denne uken har det kommet en nyhetsmelding fra Thailand om en mann som trolig har blitt drept av sin iPhone 4S mens han sov med telefonen i hånden. Mobilen skal ha tatt fyr.

I begge tilfeller har uoriginale ladere vært involvert. Slike ladere er ikke nødvendigvis av dårlig kvalitet, men problemet ble i sommer ansett av Apple som så stort at selskapet etablerte en egen innbytteordning for tredjeparts ladere. I praksis dreier det seg om selve omformeren og pluggen man setter i veggen. Selve kabelen som går fra en USB-kontakt til Apples spesialkontakt, er tilsynelatende ikke berørt.

Det er uklart om problemet er større med bruk av Apples telefoner enn med andre, selv om sakene som blir bredt omtalt i pressen gjerne omhandler iPhone.

Dødsfallene skyldes trolig dårlig isolasjon i laderne, slik at nettspenningen spres helt fram til telefonen. Dette kan tyde på at det dreier seg om billige erstatningsprodukt, som blant annet tilbys gjennom Kina- eller Hong Kong-baserte nettbutikker til noen få kroner.

Man bør i alle fall ikke risikere både hjem og sitt eget og andres liv for å spare noen ganske få kroner. Man bør i alle fall ikke velge det aller billigste alternativet.

Det finnes forøvrig ingen for garanti mot at ikke produkter kjøpt på det norske markedet er brannfarlige. CE-merking er for eksempel ingen garanti, mens for eksempel Nemko-testing er en frivillig ordning.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.