Nytt mobilnett helt uten kunder

Lørdag setter Telenor Mobil i drift sitt tredje generasjons mobilnett for 200.000 Osloborgere. Administrerende direktør Ingvild Myhre (bildet) kan konstatere at selskapet har innfridd konsesjonskravene.

UMTS (Universal Mobile Telecommunication System) er den nye standarden for mobilkommunikasjon. Teknologien gir langt større kapasitet for dataoverføring enn dagens mobilnett, opptil 2 MB/s, mot dagens raskeste løsninger som gir rundt 40 kb/s.

Norge er et av de land som har krevd tidligst igangsetting av UMTS-konsesjonene, men så langt har heller ingen av de tre gjenværende konsesjonærene, Telenor Mobil, NetCom og Tele2 Norge bedt om utsettelse på hele eller deler av konsesjonen. Fristen for å oppfylle første del av konsesjonen er 1. desember.

Det er Ericsson som har vært hovedleverandør til Telenor Mobils UMTS-nett, og da avtalen mellom de to selskapene ble presentert 18. desember i fjor, holdt begge selskapene åpen en mulighet for at det skulle finnes mobiltelefoner for det nye mobilnettet ved åpningen.

I en pressemelding fra Telenor heter det nå at selskapet ikke har tilgang til mobiltelefoner for det nye mobilnettet. Det blir derfor åpnet uten en eneste kunde, og trolig kommer nettet ikke i kommersiell drift før i tredje kvartal neste år.

Telenor Mobil skriver i pressemeldingen at en heller ikke vil utvide nettet til flere byer og tettsteder før det praktisk kan tas i bruk. Selskapet erkjenner at utviklingen av UMTS-teknologien er kraftig forsinket i forhold til hva man regnet med da konsesjonene for tredje generasjons mobilnett ble delt ut for ett år siden. Det finnes bare et lite antall testterminaler, og UMTS-nettet kan foreløpig bare benyttes til tradisjonell tale. Utviklingen av tjenester som utnytter mulighetene i UMTS-nettet er i full gang.

Administrerende direktør i Telenor Mobil, Ingvild Myhre sa til digi.no i september at selskapet regner med at de første UMTS-mobiltelefonene skal være klare i markedet i tredje kvartal neste år.

Til toppen