FORBRUKERTEKNOLOGI

Nytt MP3-format lover CD-kvalitet

Tapsfri og bakoverkompatibel med dagens avspillere.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
23. mars 2009 - 15:45

Thomson kunngjorde i forrige uke det nye filformatet MP3HD, et lydfilformat som bygger på det mye brukte MP3-formatet, men som lover langt bedre lydkvalitet.

I motsetning til MP3, støtter MP3HD tapsfri komprimering. Det betyr at det lagres en komprimert utgave av originalen som kan gjengis med bit-nøyaktighet. Dette krever en ny omkoder, mens avspilling av den tapsfrie lyden krever en ny dekoder.

For privatpersoner er omkoderen tilgjengelig i en kommandolinjebasert versjon til Windows og Linux. Det samme gjelder dekoderen. Det tilbys også en WinAmp-plugin for avspilling av MP3HD. Dette pluginsformatet støttes også av enkelte andre avspillere. All programvare tilbys på denne siden.

Omkoderen kan lage MP3HD-filer basert på stereomateriale i wav-form med 16 bits presisjon og 44,1 KHz samplingsrate. Dette gir en ukomprimert bitrate på 1411 kilobits per sekund. MP3HD-filer med musikkinnhold vil typisk ha en bitrate på mellom 500 og 900 kilobits per sekund, avhengig av musikkstil. En fireminutters musikkfil vil dermed kreve mellom 15 og 25 megabytes lagringsplass.

En fordel med MP3HD er at lyden også kan spilles av med avspillere som ikke har støtte for denne dekoderen. Det skyldes at formatet egentlig er MP3-filer med tilleggsinformasjon. MP3-delen av filen kan dermed spilles av på vanlig måte.

Thomson skriver i en pressemelding at den økte størrelsen på filene ikke lenger er noe problem, siden så mange har tilgang på raskt bredbånd og mye lagringsplass.

Det finnes allerede flere lydfilformater som tilbyr tapsfri komprimering. Et som etter hvert har blitt ganske etterspurt, er det Flac (Free Lossless Audio Codec). Bortsett fra bakoverkompatibilititeten med MP3 og kanskje litt bedre komprimering, er det uklart hva MP3HD kan tilby som det royaltyfrie Flac-formatet ikke allerede tilbyr.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.