JUSS OG SAMFUNN

Nytt musikknettsted tester nedlastingsjussen

Et nytt spansk nettsted setter virkelig internasjonal lovgivning på opphavsrett på prøve. Puretunes mener de med loven i hånd kan tilby alt fra Beatles til Madonna til musikkglade surfere.

21. mai 2003 - 00:13

Den utvilsomt kontroversielle nettlanseringen skjedde i Madrid tirsdag. Puretunes.com mener de kan selge digitale lydopptak uten å ha de store plateselskapene i ryggen.

Puretunes.com innrømmer at de går bak platebransjens rygg, men sier samtidig at inngåtte avtaler med ulike spanske handelsorganisasjoner (som angivelig representerer plateartistene), bør være tilstrekkelig til at man kan starte kommersielt videresalg av musikk over nettet.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters forsøker Puretunes å utnytte et smutthull i spansk opphavsrettlov. I motsetning til ulike fildelingstjenester som populære KaZaA og Grokster, hevder Puretunes at de betaler royalties til alle aktuelle artister - følgelig er det helt i orden at de legger ut et musikkbibliotek som omfatter tusenvis av låter.

Ikke overraskende er musikkbransjen dundrende uenig, og tordner mot Puretunes som en ulovlig tjeneste som definitivt ikke kan selge låter på nettet.

- Plateselskapene har eksklusive rettigheter knyttet til sine opptak. Det finnes ingen smutthull her, sier Allen Dixon i IFPI (International Federation of Phonographic Industry), en verdensomspennende handelsorganisasjon som representerer musikkindustrien.

- Dette er som å si at "jeg har tillatelse fra Ringo, George og Paul, derfor kan jeg trykke opp nye plater". Nei man kan ikke det, sier Dixon til Reuters.

IFPI vil nå granske Puretunes nærmere for å se om de skal forfølge tjenesten rettslig.

Ifølge Puretunes' advokat, Javier Siguenza i Madrid, følger nettstedet spansk lov hva opphavsrett angår, men innrømmer samtidig at tjenesten er åpen for kunder over hele verden.

Åtte timer med nedlastet musikk oppgis å koste 3,99 dollar, mens ubegrenset nedlasting koster 24,99 dollar i måneden.

Det er langt rimeligere enn det platebransjens egne nettilbud, som for eksempel Pressplay, forlanger av sine surfende brukere.

Det er ikke første gang et spansk nettsted utfordrer landets lovgivning på opphavsrettsområdet. Weblisten.com, som ble lansert i 1999, tilbyr fremdeles musikkfiler uten plateselskapenes velsignelse - selv etter å ha blitt saksøkt av en rekke musikkselskap de siste årene.

For riktig å pirke i platebransjens digitale sår har Puretunes til overmål inngått et markedsføringssamarbeid med Grokster.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.