JUSS OG SAMFUNN

Nytt nederlag for Google Apps

Google anker svensk avgjørelse.

JA/NEI: Direktør Bjørn Erik Thon (bildet) og Datatilsynet i Norge snudde i saken om Google Apps. Deres svenske kolleger mener fortsatt at bruken i kommuner er lovstridig.
JA/NEI: Direktør Bjørn Erik Thon (bildet) og Datatilsynet i Norge snudde i saken om Google Apps. Deres svenske kolleger mener fortsatt at bruken i kommuner er lovstridig. Bilde: Marius Jørgenrud
17. sep. 2013 - 15:14

Salem ble i 2010 den første svenske kommunen til å innføre Google Apps for offentlig ansatte og elever i skolen.

Bruken av skytjenesten til epost, kalender og dokumenthåndtering ble raskt stemplet som lovstridig av landets personvernmyndighet.

Datatilsynet i Norge kom først til samme beslutning med Narvik kommune som eksempel, men den striden løste seg. Svenskene har derimot ikke endret syn.

Nytt nei

Senest i sommer var Datainspektionen på tilsyn i Salem. For andre gang konkluderte de med at løsningen de har valgt bryter med personvernloven.

Blant innvendingene er at leverandøravtalen gir Google for stort handlingsrom til å behandle personopplysninger etter eget forgodtbefinnende. Myndighetene er også kritisk til at det ikke fremgår hvilke underleverandører som benyttes, samt hvor persondata tar veien etter avtalens levetid.

Samme forhold gjelder Sollentuna kommune, som har tatt i bruk Google Apps for 2.000 elever og lærere i videregående skole.

– Truer hele bransjen
ComputerSweden melder i dag at Salem kommune og Google anker Datainspektionens avgjørelse til forvaltningsdomstolen i Stockholm. Når partene møtes i retten er ennå ikke avgjort.

I klagen er søkegiganten kritisk til hvordan personvernmyndigheten har håndtert saken. Google hevder å oppfylle alle kravene i personvernloven.

Videre mener de at tilsynets tolkning er uforenelig med hvordan nettskyleverandører driver sin virksomhet og at avgjørelsen «truer hele bransjen».

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.