BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nytt nordisk telesamarbeid etter telefusjon?

Mandagens nyhet om fusjon mellom de amerikanske telekomselskapene SBC og Ameritech, betyr at en av Telenors viktigste samarbeidspartnere i Norden, samt deleieren i selskapets største konkurrent, blir enda større. Det er klart dette får konsekvenser.

Frode Eriksen
12. mai 1998 - 08:39

Det er ikke mer enn en uke siden at konserndirektør i Telenor, Torstein Moland, kunne fortelle at Telenor har brukt tiden etter at Telia-samtalene ble avsluttet, til å vurdere alliansebildet i telekombransjen, men uten å ha kommet fram til noen konklusjon.

Telia tok kontakt med Telenor en gang i fjor høst med sikte på et tettere samarbeid. Det ble ikke fart på samtalene før Ameritech kjøpte seg inn i det nå helprivatiserte danske televerket for 22 milliarder danske kroner. Da innså både Telenors konsernsjef Tormod Hermansen og Telias konsernsjef Lars Berg, at balansen i det nordiske telekommarkedet var forrykket så mye at en burde snakke tettere sammen om de alvorlige tingene.

Det hele ble avsluttet 20. februar, i hvert fall i første omgang, uten at en var kommet nærmere spørsmålet om en fusjon.

Gårsdagens hendelser vil nok en gang forrykke den nordiske telebalansen. Om Ameritech blir kjøpt, vil den største eieren i Tele Danmark hete SBC (SBC Communications). Det samme vil gjelde for aksjeposten på knappe 20 prosent i norske NetCom. Den nye eieren vil ha en betydelig sterkere konkurransekraft enn den gamle.

Om dette er nok til at Tormod Hermansen og Lars Berg på nytt stikker hodene sammen, vil tiden vise. Men begge topplederne har med gårdagens hendelser argumenter nok til å ta en tur til Oslo/Stockholm for å lufte gamle tanker.

Det som er helt klart, er at om de to lederne ønsker å gjenoppta fusjonsforhandlinger, vil de ha støtte hos sine respektive eiere. Den svenske statsminister Göran Persson har sagt klart og tydelig at han ønsker et tettere smarbeid mellom Telia og Telenor. Den norske statsministeren har vært nesten like klar og sa på en pressekonferanse i Sverige for få uker siden at han ikke vil stanse et tettere samarbeid mellom Telenor og Telia en gang til.

Ting skjer raskt innen telekom, og selv om det ikke er mer enn to måneder siden Hermansen og Berg sa at det ville gå noen år før nye samtaler ville bli igangsatt, taler mye for at de to selskapene på nytt vurderer mulighetene som ligger i et tettere samarbeid.

* Hermansen/Berg har begge bekreftet at synergieffektene ved en fusjon kan komme opp i 15-20 milliarder kroner

* Telias teleallianse Unisource skranter og er fremdeles et pengesluk for deltakerne. Alliansen opplever dessuten lederflukt til konkurrenter.

* Telenors hovedsamarbeidspartner, British Telecom, mangler fremdeles sitt amerikanske brohode

* Hovedkonkurrenten til både Telenor og Telia får betydelig sterkere konkurransekraft etter en fusjon

* Den store ukjente faktoren er SBCs ambisjoner for det europeiske og nordiske telekommarkedet

Når verdens fjerde største teleoperatør er i ferd med å skapes vil ikke det gå upåaktet hen, verken i Europa eller i Norden. Selv om både telemyndigheter og justismyndigheter skal si sitt før en fusjon blir en realitet, vil ikke dette bli den siste av liknende gigantfusjoner.

Tabellen viser teleselskapenes omsetning 1996. Alle tall i milliarder USD

1. NTT Japan 75
2. AT&T USA 51
3. Deutsche Telekom Tyskland 41
4. France Telecom Frankrike 29
5. British Telecom Storbrit. 24
6. Bell South USA 19
7. Telecom Italia Italia 19
8. MCI USA 18
9. DGT Kina 18
10. GTE USA 17
11. Ameritech USA 15
12. Sprint USA 14
13. SBC USA 14
14. Nynex USA 13
15. Bell Atlantic USA 13
...Telia Sverige 6
...Tele Danmark Danmark 4
...Telenor Norge 3
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.