FORBRUKERTEKNOLOGI

Nytt og åpent hovedkortformat fra AMD

AMD annonserte denne uken DTX, en åpen hovedkortstandard for små og stillegående PC-er.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
12. jan. 2007 - 09:27

AMD har designet en ny og åpen standardspesifikasjon som skal øke interessen for PC-er med liten formfaktor. DTX-standarden skal gjøre det enklere for PC- og komponentleverandører å tilby løsninger som er mindre, mer stillegående og mer skrivebordsvennlige enn dagen formater.

Et første utkast av DTX-spesifikasjonen skal bli tilgjengelig i løpet av dette kvartalet.

Ifølge AMD skal DTX-standarden designes slik at den vil omfavne energieffektive prosessorer fra AMD og andre leverandører, samt tillate et optimalt designet system for små formfaktorer og forbruke mindre effekt og genere mindre støy. Når prosessorens effektforbruk reduseres, kan også systemstørrelsen og kjølekostnadene reduseres. Dette skal i sin tur gi kundene en bedre brukeropplevelse på kontoret eller i stua.

Standarden er ment for å gjøre det enklere for både systemleverandører og komponentleverandører en felles plattform. Målet er å gjøre det rimeligere og tryggere for leverandørene, samtidig som forbrukerne vil kunne benytte komponenter fra flere leverandører.

Den generelle DTX-spesifikasjonen skal bare definere et minimumssett med parametere som er nødvendig for samhandling, noe som skal gjøre det fritt fram for leverandørene å være innovative.

Til nettstedet eChannelLine.com sier David Schwarzbach, en divisjonsmarkedssjef i AMD, at DTX ikke skal ta i bruk komponenter som egentlig er ment for bærbare PC-er, for eksempel 2,5 tommers harddisker. Et tidlig referansedesign tar i bruk et 6 liters kabinett, mens en typisk skrivebordsmaskin i dag rommer 21 liter.

I likhet med ATX, vil DTX bestemme blant annet hvor monteringshullene til hovedkortet skal sitte og hvordan bakplaten skal utformes med kontakter for blant annet USB, lyd og strøm. Et DTX-system skal kunne støtte en 65 watt prosessor, to ekspansjonsspor (PCI eller PCI Express) og et XpressCard-spor.

Leverandører av hovedkort vil kunne lage inntil fire DTX-hovedkort fra et standard produksjonspanel for kretskort. Med varianten Mini-DTX vil dette antallet kunne økes til seks.

DTX vil være bakoverkompatibel med ATX-infrastrukturen. Dette skal gjøre det mulig å tilby DTX-versjoner av dagens komponenter uten å måtte bruke veldig mye ressurser på utvikling.

Blant annet Asus og MSI har allerede annonsert støtte for DTX.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.