Nytt og billigere SMS-alternativ på vei

Svært mange norske brukere har allerede mobiler som kan sende meldinger på en ny, enklere og billigere måte.

Svært mange norske brukere har allerede mobiler som kan sende meldinger på en ny, enklere og billigere måte.

Uten at de vet det går mange norske brukere rundt med mobiltelefoner som allerede er utstyrt med den nye standarden for tekstmeldinger.

IMPS heter standarden og programvaren ligger allerede inne i flere mobiltelefoner fra Siemens, de fleste nyere Nokia-modeller og en Sony Ericsson-modell. Blant annet har alle Siemens-modeller med modellnummer som ender på 65-serie.

Men på flere telefon vises ikke programmet, for det fungerer enda ikke i Norge - hverken Telenor eller Netcom har foreløpig åpnet for IMPS-meldinger.

Å forklare hvordan IMPS fungerer er enkelt - det fungerer akkurat som Microsoft Messenger eller andre instant messaging-programmer på en PC fungerer. Du legger inn dine kontakter med telefonnummer og skriver en melding, men i stedet for at den sendes som en SMS, blir den sendt som datapakker over GPRS.

Men IMPS fordeles dog av dedikerte servere hos mobilselskapene, noe som i utgangspunktet åpner for høyere takstering enn hvis det bare hadde ren GPRS-trafikk.

Det finnes systemer som allerede gjør dette, men da må både mottaker og avsender være kunde eller ha installert programvaren. IMPS derimot er en standard som alle de store mobiltelefon-produsentene har sagt ja til.

IMPS gir flere fordeler: Den ene er selvsagt pris: Noen håndfull med bytes over GPRS er billigere enn å sende en SMS. Like viktig for mange er kanskje det enklere grensesnittet.

Her får du blant annet muligheten som du i dag har på PC til å sette deg opp som opptatt, i møte eller borte. Statusen din oppdateres fortløpende på mobilene til alle som har deg på sin kontaktliste.

Bildet over viser Sony-Ericssons klient som også gir deg mulighet til å sette "mood" - humør - en mulighet som kanskje ungdom særlig vil sette pris på.

Og i fremtiden lokker en stor fordel i det fjerne.

- Målet med IMPS er at du skal kunne kommunisere til og fra mellom mobilbrukere og PC-brukere som har messaging-programmer. Om og når dette kommer på plass vil styres av markedsforhold og avtaler mellom selskaper som oss og Microsoft, forteller Hans Dragnes, produktgruppesjef messaging hos Netcom til digi.no.

- IMPS er en spennende applikasjon som vi ser på. Når vi vil lansere det kan jeg ikke si noe om, sier Dragnes til digi.no.

Dragnes mener blant annet at det må komme flere mobiler som støtter IMPS på markedet før Netcom velger å sette opp den nødvendige server-tjenesten.

Han innrømmer at IMPS delvis vil konkurrere med SMS.

- Det er klart at SMS er en viktig inntektskilde for oss, men IMPS vil komme og vi må se på hvordan det passer inn sammen med våre andre messaging-produkter, sier Dragnes.

Anders Teslo er daglig leder i norske Colibria, som blant annet lager IMPS-serverløsninger for mobiloperatører.

- Telefonica Moviles, den største spanske mobiloperatøren er den første som har åpnet en IMPS-tjeneste som vi vet om, forteller Teslo til digi.no. Vi er i en rekke anbudsforespørsler rundt i Europa.

- Vi håper og tror at IMPS blir en selvfølgelig tjeneste hos alle teleoperatører slik SMS og GPRS er i dag, sier Teslo til digi.no.

Til toppen