Nytt og sikkert format for digital musikk-distribusjon

IBM har i samarbeid med fem underholdningsgiganter fullført et seks måneder langt eksperiment for digital musikk-distribusjon.

IBM har i samarbeid med fem underholdningsgiganter fullført et seks måneder langt eksperiment for digital musikk-distribusjon.

Eksperimentet, som ble kalt "AlbumDirect", ble gjennomført av IBM og involverte de fem store musikk-selskapene BMG, EMI, Sony, Universal og Time Warner. I overkant av 1000 husstander deltok i eksperimentet som varte i seks måneder. I løpet av denne perioden ble det hentet ned over 50.000 lydspor fra en database som inneholdt mer enn 1000 fulle album og omlag 200 singler.

Digital musikkdistribusjon har fram til nå vært et problem for de store musikkselskapene, da det ikke finnes noe format som på tilfredsstillende måte ivaretar kopibeskyttelsen. Da MP3 kom for fullt for noen år siden, eksploderte kopieringen av musikk over Internett. Dette formatet har ingen form for sikkerhet mot kopiering og musikkbransjen har derfor satt inn store ressurser på å få utviklet en sikrere distribusjonsform.

AlbumDirect meldes å ha vært vellykket i så måte. Deltakerne i testen hentet ned musikk fra en spesiell nettbutikk hvor de logget seg inn med brukernavn og passord. Filene ble rettighetsbeskyttet, og måtte administreres gjennom et spesielt klientprogram. Her kunne filene spilles av eller overføres til en brenner-enhet samtidig som at kopibeskyttelsen ble ivaretatt.

Den nye teknologien benytter seg av IBMs Electronic Music Management System (EMMS) som er et system for sikker distribusjon av rettighetsbelagte mediafiler over Internett. Systemet gir opphavsmannen full kontroll over kundens bruksmuligheter, samtidig som det inneholder funksjoner for administrasjon av betalingstransaksjoner.

Det er fortsatt uvisst når denne nye distribusjonsformen vil bli tatt i brukfor fullt, men mye tyder på at dette blir et framtidig satsningsområde for de store musikkselskapene.

(Kilder: Wall Street Journal, Business Wire 2000, digi.no)

Til toppen