Nytt operativsystem til Amiga

Amiga Inc. har annonsert to kommende utgaver av Amiga OS. Disse skal kunne kjøres på flere maskinvareplattformer, inkludert Intel-baserte PC-er.

Under forrige ukes World of Amiga-messe i London annonserte Amiga Inc. at Amiga OS 4.0 vil gis ut i november. Det nye operativsystemet skal blant annet ha et nytt brukergrensesnitt og støtte for eldre programvare gjennom en integrert emulator.

Operativsystemet vil lisensieres ut for bruk i Intel-baserte PC-er, men vil også støtte den klassiske maskinvarearkitekturen til Amiga. Det er likevel usikkert om dette operativsystemet vil bli solgt til menigmann. Mye tyder på at Amiga OS 4.0 blir et operativsystem for utviklere i påvente av Amiga OS 5.0, som ventes i slutten av 1999.

Ifølge CNET fortalte Jeff Schindler, daglig leder for Amiga Inc., at Amiga OS 5.0 vil inkludere kode fra et tredjeparts operativsystem, trolig Linux, BeOS eller Java. Antakelig vil Amiga OS bygges oppå kjernen til et av disse operativsystemene. Opplysningene rundt dette er ellers svært begrensede, men det skal komme en annonsering av den endelige avgjørelsen innen 30 dager.

Ifølge CU Amiga vil Amiga Inc. også lansere en åpen spesifikasjon for en ny maskinvareplattform i løpet av 18 måneder. Dette skal være et kraftig multimediasystem på høyde med hva Silicon Graphics leverer. Men prisen skal bli mye lavere. Det nye systemet skal blant annet ha brikker som kan omprogrammeres for å støtte nye standarder. Som eksempel nevnes MPEG 4 dekoding.

Det vil trolig også utvikles versjoner av Amiga OS 5.0 for andre plattformer, inkludert Windows CE-baserte set-top bokser og PowerPC-baserte maskiner.

Selv om Amiga for de fleste var noe som forsvant fra markedet tidlig på nittitallet, har plattformen fortsatt mange tilhengere, også i Norge. Selv om brukerne nå virker litt mer ydmyke enn i de dager da plattformstriden sto på som verst, viser de en usedvanlig trofasthet for Amigaene sine. Nå er det ikke slik at de fleste av disse brukerne sitter med en standard Amiga 500. Det har hele tiden vært mulig å oppgradere Amigaene ved hjelp av akselerasjonskort og liknende. En standard Amiga i dag er trolig en godt trimmet A1200.

Til toppen