Nytt papir for kortlevede utskrifter

Nytt papir for kortlevede utskrifter

Forskning bekrefter at de fleste utskrifter kastes dagen etter. Nytt papir gir rimeligere gjenbruk.

Den viktigste følgen IKT-revolusjonen har fått for kontorarbeid, er at det er blitt mye enklere å ta kopier og skrive ut dokumenter.

Ny forskning fra Xerox bekrefter det alle vet, med klare tall: Vi tar gjerne i mot e-post og andre former for elektroniske dokumenter, men vi liker ikke å lese på skjermen. I stadig større utstrekning er papir et medium for kortsiktig framvisning av tekst og bilder. De som tror papir dreier seg om varig lagring, tar feil.

Ifølge en Xerox-undersøkelse gjengitt i New York Times, skriver den gjennomsnittlige kontorpersonen ut 1200 sider hver måned. 44,5 prosent av disse gjelder dagens gjøremål, som oppdragslister, utkast og e-post. Gjennomgangen av papirkurvene viser at 21 prosent av det som kastes, ble skrevet ut samme dag.

Arkene går til gjenvinning, men det er en omstendelig prosess. Derfor tenker Xerox seg en annen måte å ordne éndagsutskrifter på: Bruke papir som visker ut skriften på egen hånd, slik at arkene uten videre kan brukes om igjen.

Ifølge en kunngjøring fra Xerox, har deres forskere framstilt en prototyp på et system for å realisere éndagsutskrifter. Papiret har et spesielt lag i en lys gul farge. Utskrift skjer uten toner: Det ytterste laget på papiret skifter til en slags lilla farge når det utsettes for lys med en spesiell bølgelengde. Denne endringen er midlertidig, og det lilla forsvinner av seg selv etter 16 til 24 timer.

Enkelte ark har vært utsatt for nye utskrifter opptil femti ganger, uten synlige tegn på slitasje.

Xerox vil ikke ut med detaljer om prosessen. Selskapet har utviklet teknologiene på egen hånd, og flere patentsøknader er levert.

Utfordringen er å få ned prisen på papiret og på utskriftenheten. Lønnsomhet krever at papiret ikke koster mer enn to til tre ganger et vanlig ark. Xerox tror dette er innen rekkevidde, men vil ikke oppgi noe tidsplan for en eventuell kommersialisering av teknologien.

Xerox tror at éndagsutskrifter vil kunne spare 80 prosent av papiret som i dag havner i kontorenes søppelbøtter.

Til toppen