KARRIERE

Nytt paradigmeskift for IT-direktører

Gartner mener jobben som «standardiserings-diktator» må vike for visjoner og eksperimenter.

Gartner mener IT-direktører står overfor et nytt paradigmeskifte.
Gartner mener IT-direktører står overfor et nytt paradigmeskifte.
15. mai 2008 - 11:36

På Gartner Symposium ITxpo i Barcelona, har analyseselskapet samlet sine analytikere for å presentere sine synspunkter og analyser for hva IT-sjefer og IT-direktører må se nærmere på i tiden fremover.

En av trendene, er en endring i hvordan IT-direktører må tenke og jobbe. Gartner mener at det er et nytt paradigmeskifte på gang.

På 60- til 80-tallet var fokus primært rettet mot å holde det så enkelt som mulig. IT-systemene var ikke på langt nær så avanserte og fleksible som i dag, og datakapasiteten var en flaskehals. Det var derfor viktig å ikke bli for overmodig og for avansert.

Etterhvert som datakapasiteten ble mye bedre, ble også systemene mer avanserte. Det kunne forårsake store kostnader med mange spesialtilpassninger og konfigurasjoner. De gode IT-sjefene satset derfor på stramme, og til tider rigide, regler for å hindre at gevinsten ved bruk av IT-systemer rant ut i sanden. Det var ikke uvanlig med skyhøye drifts- og tilpassningskostnader for de som ikke gjorde det.

Slik holder mange IT-sjefer fortsatt på, og det har gitt mange IT-avdelinger et rykte for å være litt vrange på hva de tillater eller ikke tillater at brukerne får gjøre på bedriftens maskinpark. Holdningen er gjerne at alt skal være standardisert, og at det som ikke er det ikke blir supportert av IT-avdelingen.

Nå mener Gartner at IT-direktørene må slippe litt mer opp, og satse mer på å eksperimentere litt.

Gartner mener at IT-direktører må bort fra offerrollen som de fort ender opp i når de dikterer standarder for sine brukere, til å bli mer visjonære og eksperimenterende i forhold til hvordan IT-avdelingen skal jobbe. De må se mer på strategiske muligheter.

Analyseselskapet trekker frem at bedriftene nå er så avhengige av IT, at de ikke har råd til å bare se på det som en utgiftspost. IT-direktører må derfor gå forran med et godt eksempel, og bli mer foroverlent i hvordan IT skal brukes for å nå bedriftens strategiske mål.

IT-direktører må se til nye yrker for inspirasjon til å utføre jobben sin.
IT-direktører må se til nye yrker for inspirasjon til å utføre jobben sin.

Gartner påpeker imidlertid at denne endrede tankegangen ikke gjelder for alle. Bedrifter som gjør et bevisst valg om å fortsatt se på IT som en utgiftspost, og ikke en strategisk mulighet, kan gjøre klokt i å fortsatt holde seg i dagens paradigme.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.