Nytt PC-design kan kutte kostnadene

En ny type maskin utfordrer dagens PC. "MMC-modulen" kan brukes som både PDA, stasjonær PC og bærbar PC.

En ny type maskin utfordrer dagens PC. "MMC-modulen" kan brukes som både PDA, stasjonær PC og bærbar PC.

MCC står for "Modular Computing Core". Den utgjør kjernen i noe opphavet, Antelope Technologies, kaller "Modular Computing Platform", altså en plattform for et PC-konsept der prosessor, disk, minne, grafikk og lyd samles i en enhet på størrelse med en noe tykkfallen PDA (76 mm x 127 mm x 19 mm).

Denne kjernen passer så inn i forskjellige typer skall. Bildet ovenfor viser kjernen i et PDA-skall med liten trykkfølsom skjerm. Kjernen, MCC-en, har håndskriftgjenkjenning for å ta i mot nye data. På bildet til høyre er en annen type skall, en flatskjerm med tastatur, med utseende som en bærbar PC, der MCC-en kjøres inn i et spor under tastaturet.

En tredje type skall kan være en holder på en arbeidspult, med videre kopling til nettverk, skjerm, tastatur og mus. Antelope tenker seg videre at du kan ha skall i bilen, skall for spill, skall for multimedia og så videre. De tenker seg også skall for svært spesielle behov, for eksempel for å kjøre diagnoseprogrammer på biler eller andre mekaniske innretninger. Poenget er at du har din helt personlige PC – eller verktøykasse for informasjon - med deg i lomma, og utvider den etter behov med det skallet som passer til enhver tid. Du behøver aldri tenke på synkronisering, eller på ulike sikkerhetsopplegg.

Antelope er ikke alene om denne "visjonen for modulær databehandling". Konseptet er fra IBMs prosjekt MetaPad, der giganten har gjort det klart at de kan stå for ideutviklingen, men vil overlate til andre å sette tankene ut i livet. MetaPad ble kjent i februar i fjor. Etter noen få måneder hadde to konkurrenter meldt seg, Antelope og OQO. En annen viktig partner i prosjektet er Transmeta, som leverer prosessoren til MCC-en.

    Les også:

På Antelopes nettsted heter det at de vil lansere sin MCC 7. november.

De første eksemplarene vil koste i underkant av 4000 dollar, inkludert PDA-skall og krybbe for kopling til ekstern skjerm og tastatur. Prosessoren er en 1 GHz Crusoe fra Transmeta, disken er 10 GB til 15 GB, og standard minne er 256 MB. Målgruppen er store organisasjoner.

Til toppen