FORBRUKERTEKNOLOGI

Nytt program lar din stjålne mobil varsle deg

Mobilen kan varsle deg når den blir stjålet, og fortelle deg hvem som gjorde det.

3. mai 2006 - 13:51

Dyre og avanserte mobiltelefoner forsvinner ofte. De blir stjålet eller de glemmes i en drosje og da er det lite eieren kan gjøre for å få den tilbake.

Nå kan man kjøpe et program som får mobilen din til å ta kontakt med deg hvis noen stjeler den. Det fungerer omtrent som et trojanerprogram på PCen, men installeres isteden på en mobil.

Det indiske selskapet Micro Technologies har laget et program de kaller Lost Mobile Tracking Solution. Det koster 8 dollar og er foreløpig tilgjengelig for et utvalg av Nokia, Panasonic og Samsung mobiler.

Når en tyv stjeler mobilen vil det være naturlig å sperre abonnentet slik at det ikke misbrukes. Da må tyven bytte til et nytt SIM-kort og når det skjer fanges det opp av denne programvaren. Da kan den være forhåndsprogrammert til å sende deg en epost eller SMS med tyvens nye nummer.

- Du kan da ringe denne fyren og si at "Du har min mobil og jeg vet ditt telefonnummer. Kan du være så snill å returnere den?", sier Mukund Gupta, administrerende direktør i Micro til International Herald Tribune.

Micro har solgt mer enn 10.000 lisenser over websiden og i tillegg 25.000 gjennom distributører. Kundene er spredt rundt i India, Storbritania, Pakistan, Dubai og deler av Europa.

Installasjonen av programmet skal vistnok være litt tungrodd og det er ikke sikkert at det hjelper noe å vite tyvens telefonnummer. Mobilen kan befinne seg i et annet land og hvis vedkommende ikke frivillig gir den fra seg står man overfor en utfordring.

- For brukerne er det ikke så nyttig. Hvis du vet at brukeren er i et annet land, hva skal du gjøre da? Sette deg på flyet for å hente den, sier Elsa Lion, analytiker i London baserte Ovum til International Herald Tribune.

Hun er også skeptisk til hva dette kan føre til av borgervern aksjoner.

- Det er sikkert noen som finner tyvens nummer, setter seg i bilen og kjører for å fine han. De må finne bruksområder for denne teknologien som unngår bruken av vold, sier Lion.

Markedsaktørene mener at markedet for beskyttelse av smarttelefoner vil bli en milliardforretning på verdensbasis innen 2010.

Her kan du lese mer om systemet og laste det ned.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.