Nytt, smart knep skal spare strøm i PC-er

Nytt, smart knep skal spare strøm i PC-er

Intel røpet i går mye om sine planer. Blant annet lover de en ny teknikk for å spare strøm i grafikksystemer.

Intel avholdt i går "Intel Research Day" og gav en sniktitt inn på bakrommet over hva de skal lansere de neste 5-10 årene.

Intel peker ut to viktige trender i tillegg til det selvfølgelige som er høyere ytelse. Intel vil fortsette å redusere strømforbruket og legge inn stadig mer kommunikasjonsteknologi i sine prosessorer.

Allerede i løpet fire til fem år vil vi kunne kjøpe prosessorer som har en ti ganger høyere ytelse enn det vi kan i dag, lovet teknologisjef i Intel, Justin Rattner, skriver amerikansk IT-presse. Samtidig lover han et strømforbruk som er redusert til en tiendel av dagens nivå.

Et lavere strømforbruk gir store gevinster, primært fordi det reduserer kjølebehovet. Dette øker batterilevetid, redusere støy fra kjølevifter og kan gi dramatiske besparelser for serverrom.

Men det mest spennende er Intels løfter også om å spare strømmen grafikkprosessorer spiser i dag. For i dag kjøres grafikksystemet alltid i full fart, uansett om det kjøres video på skjermen eller det ikke skjer noen ting. For å spare strøm har derfor Intel laget en teknikk som trolig nærmest skrur av grafikkprosess og kanskje andre skjermkomponenter når bildet ikke endres. Intels teknikk lagrer i stedet skjermbildet i minne og beholder det så lenge det ikke skjer endringer.

Teknikken vil fungere helt uten at brukeren merker noe, men når maskiner med dette kommer i salg sier ikke Intel noe om.

Intel lover også aT selskapet innen tre til fire år vil ha laget brikker som med programvare kan styres til å kommunisere med forskjellig teknikk på ulike frekvenser. Sammen med dette ser Intel for seg nettverk der maskiner kommuniserer gjennom hverandre, såkalte mesh network.

Til toppen