Nytt søkesystem kan revolusjonere video

Nytt søkesystem kan revolusjonere video

Mange jobber med video-søk, men nå er IBM klar med et system som kan revolusjonere bruken av videokamera, radar og TV/film.

Video-overvåkning er i dag en nesten helt «analog» bransje – vakter sitter foran ofte mange titalls skjermer og skal oppdage problemer eller uønsket aktivitet. Små skjermer og vanskeligheter med konsentrasjon over tid gjør dette lite effektivt.

Det er dessuten nesten umulig å spole gjennom større mengder video for å finne noe spesifikt. Det samme gjelder kommersiell TV-sendinger/film og ikke minst radarsignaler.

Mange søkeselskaper har jobbet med løsninger, men nå hevder IBM de langt på vei er i mål. Deres nye S3-løsning tilbyr muligheter som veldig mange organisasjoner drømmer om. Søkemulighetene IBM tilbyr kan tenkes brukt både for legitim overvåkning, søk i TV-innhold – og kanskje av mindre hyggelige regimer i enkelte land.

IBM hevder de er de første som har klart å lage et system som kan søke i video både i sanntid og i etterkant og finne igjen objekter som for eksempel biler.

IBMs S3-system er ikke et forskningsprosjekt – salget av systemet starter tidlig til neste år. Her er mulighetene:

– IBM-systemet kan indeksere video enten i sanntid eller i etterkant varsle om hendelser. Det kan være en bil som kommer inn foran et kamera eller for eksempel bare en mindre nøkkel som har blitt stående igjen i en dør som skulle være låst.

Bildet viser systemet – brukt gjennom en nettleser. Brukeren som søker kan altså sitte hvor som helst. Akkurat hvordan systemet trenes opp eller instrueres til å finne forskjellige objekter, viser ikke IBM frem på disse bildene de har gitt til blant annet nettstedet Dailytech. De grønne firkantene viser objekter systemet har oppdaget, mens de fiolette strekene angir bevegelser og trafikkmønstre.

– IBM-systemet kan finne spesifikke objekter, basert på farge og form, og varsle når den dukker opp. I løpet av noen sekunder skal S3 kunne søke igjennom flere tusen timer med video og finne ut når for eksempel bilen kom og hvor lenge den stod på en parkeringsplass.

– IBM-systemet kan analysere trafikkmønstre, for eksempel på en parkeringsplass eller i et supermarkedet, noe som er nyttig for trafikkanalyser eller i analyser av hvor kundene bruker tid og hva de går forbi.

I tillegg påpeker IBM en helt ny klasse med muligheter når man kobler S3 sammen med andre IT-systemer.

Analyser av trafikken i en butikk kan kombinere tall fra kassene med mønstre over hvor lenge kunder befinner seg hvor i butikken og hva de faktisk ender med å kjøpe.

IBM tilbyr også tilleggsmoduler for å kunne gjenkjenne og senere søke på ansikter i forskjellige vinkler og lys, noe som er nyttig både for overvåkning og for å lete etter skuespillere i film. I USA er personvernet svakt, men her i Norge vil bruken av slike systemer, spesielt kombinert med søk, kunne reise mange innvendinger. Systemet kan også lese ting som bilskilt.

IBM vil ikke si noe om pris foreløpig, blant annet fordi det kommer an på hvor mye av det komplette systemet IBM skal levere.

Til toppen