Nytt søkesystem lar deg se på Internett

Franske Kartoo legger et visuelt Internett-kart på toppen av vanlige søkemotorer. Med farger og symboler blir det lettere å finne det du vil ha.

Franske Kartoo legger et visuelt Internett-kart på toppen av vanlige søkemotorer. Med farger og symboler blir det lettere å finne det du vil ha.

Når du søker på Internett med Google, Fast og andre søkemotorer får du en liste med tekstlenker. Dette har ikke forandret siden den første søkemotoren, AltaVista, dukket opp.

Søkemotorene har i stedet for å gjøre noe med grensesnittet, fokusert på å la deg søke i flest mulig nettsider og servere nettsider med innhold som er mest relevant for ditt søk.

Et fransk søkeselskap har derfor laget Kartoo.com, en metasøkemotor med et visuelt grensesnitt som lar deg søke på en ny og effektiv måte. Dessuten vet du at du får alle de beste treffene, for når du søker, leter du på alle de mest kjente søkemotorene samtidig (dvs. en metasøkemotor). Prisen du betaler for et så bredt og treffsikkert søk er at det tar litt tid, men i mange tilfeller kan det være verdt det.

Slik fungerer Kartoo og alle mulighetene det gir:

Når du søker på et ord, for eksempel "Itanium", får du opp et grafisk Internett-kart som gir deg mye informasjon.

Serverne med de fleste og beste treffene vises som gule baller med lenker i mellom. Størrelsen på ballene angir antall treff på denne serveren. Du kan klikke rett på serveren og gå rett til forsiden, men du får en forhåndsvising av innholdet på siden (dukker opp i venstre hjørne av nettsiden)

Klikker du på en liten grønn pil på ballen, får du en liste med valg - blant annet å søke på nytt, men da bare treff på den serveren du har valgt.

Mange av ballene er forbundet med linjer, noe som trolig indikerer at sidene har koblinger til hverandre. Hvorfor de har forskjellige farger er uklart. Du kan skru av linjene hvis du vil.

Mellom ballene ligger det temaord du kan klikke på. Disse ordene forekommer ofte sammen med det du søkte på - for eksempel design. Hvert ord har en pluss eller minus du kan klikke på. Klikker du på design og "+" gjør du et nytt søk med Itanium og design. Slik kan du drille deg nedover i et søk.

Kartoo serverer også en liste over tema rundt søkeordene du har brukt. Meningen er at du her skal få hjelp til å fokusere søkene dine. Søker du på Itanium får du tema som "Itanium-based systemes" og "Itanium 2".

Du kan velge hvilke søkemotorer du skal lete på samtidig hvis du trykker "Options". Google står ikke på listen, men det er denne du bruker når du søker på Yahoo!.

Til toppen