Nytt språk henter det beste fra C++ og Python

Nytt språk henter det beste fra C++ og Python

Språket D nærmer seg lansering. Det skal tilby en ettertraktet kombinasjon av egenskaper.

Nye programmeringsspråk er alltid spennende, selv om de fleste til slutt viser seg å være lite egnet for praktisk bruk.

Hva som blir skjebnen til programmeringsspråket D, er altfor tidlig å si. Opprinnelig skulle språket ha blitt lansert i går, men lanseringen er blitt noe forsinket på grunn av noen mindre problemer.

D beskrives som et system-programmeringsspråk hvor det fokuseres på å kombinere kraften og den høye ytelsen til C og C++ med mer moderne og produktivitetsvennlige språk som Ruby og Python. Men også mange egenskaper er hentet fra blant annet C# og Java. En sammenligning mellom D, C, C++, C# og Java finnes på denne siden.

D benytter statiske typer og kompileres direkte til maskinkode. Språket er objektorientert og har en C++-lignende syntaks.

D-språket spesifiseres av Walter Bright og hans selskap Digital Mars. Men selskapet oppgir at språket ikke bestyres eller noen spesiell bedriftsagenda. Derimot skal behov som identifiseres og bidrag fra D-fellesskapet bestemme retningen språket vil utvikles.

Språket gis ut som åpen kildekode, under to ulike lisenser - GPL og Artistic. Allerede finnes det to implementeringer av språket - Digital Mars egen DMD-pakke for Windows og x86 Linux, og GCC D Compiler-pakken som støttes av flere forskjellige operativsystemer. Men utviklingen av begge de to kompilatorene er foreløpig på et ganske tidlig stadium.

Blant egenskapene og funksjonaliteten til D, finnes man for eksempel garbage collection, nøstede funksjoner, redimensjonerbare tabeller, assosiative tabeller, direkte tilgang til maskinvare, ikke avhengig av virtuell maskin, assembler-støtte og unit testing.

Det er selvfølgelig mye som gjenstår før D kan bli et reelt alternativ til språkene det låner mange av egenskapene fra, men alt må ha en begynnelse. D har allerede vekket en hel del interesse i ulike utviklermiljøer, nettopp på grunn av den spesielle kombinasjonen av egenskaper.

Mer informasjon om D finnes på denne siden.

Til toppen