TELEKOM

Nytt super-nett allerede i test

LTE vil gi fiberfart - gjennom luften og nå rykker lanseringen et stort hopp nærmere.

4. mai 2007 - 10:26

Tele- og IT-bransjen slåss på hver sin side for å vinne krigen om trådløst bredbånd. IT-bransjen forfekter Wimax, mens telebransjens forslag heter LTE og gjør nå store fremskritt.

LTE heter foreløpig ikke 4G, men mye peker mot at teknikken vil få dette navnet, for LTE vil gi et enormt hopp. For det er snakk om fiber-hastigheter - gjennnom luften. Med flere antenner har noen forsøk har presset farten helt opp i 108 Mb/s oppstrøms og 160 Mb/s nedstrøms. Dagens 3G gir en maksfart på 384 Kb i sekundet, mens HSDPA som Telenor og Netcom nå ruller ut gir 2-7 Mbit i sekundet.

    Les også:

Så langt har LTE levd på laboratoriet, men nå gjør teknikken hoppet ut i virkeligheten. En gruppe av de største europeiske mobilselskapene og de dominerende nettutstyrsleverandørene skal nå teste LTE-teknikken. Og de skal gjøre det samme for å sikre enighet og interoperabilitet.

Sammen offentliggjorde T-Mobile, Orange og Vodafone Group og Alcatel-Lucent, Nokia Siemens, Nortel og Ericsson at de skal samteste LTE.

At selskapene nå er klare for testing, lover godt for de planlagte lanseringene av LTE. Bransjen lover at de første kommersielle LTE-nettene vil åpne i 2009.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.