Nytt svensk system kan true Office

Nytt svensk system kan true Office

Nett-programmer som Google Docs har et stort handikap, men et lite svensk selskap kan ha løsningen.

Mange, også Microsoft, mener at installert programvare på en PC er gårsdagen og leid eller gratis programvare servert gjennom en nettleser er fremtiden. Men det siste krever at du alltid har nett-tilgang, noe de færreste har. Og dermed har de færreste kastet ut sin store Office-pakke og gått over til for eksempel Google nettbaserte tekstbehandler Google Docs (tidligere Writely).

Det ukjente selskapet Xcerion hevder de snart er ferdig med en mellomløsning som gir det beste fra begge verdener.

Selskapet har i fem år utviklet det de kaller et "XML-basert Internet operativsystem" som foreløpig kalles XIOS.

Dette er i praksis et abstraksjonslag for å kjøre småprogrammer inne i en nettleser - uanvhengig av hvilket operativsystemer eller maskin nettleseren kjører på. Håpet er at en lang rekke selskaper skal lage programmer som brukere kan kjøpe, leie eller få - og bruke enten de er tilkoblet nettet eller ikke. Dette kan være tekstbehandling, regneark eller e-post, i form av små XML-baserte appleter.

Appletene vil vanligvis ikke tilby like mye funksjonalitet som det vanlige applikasjoner gjør, men i stedet fokusere på det de fleste brukerne faktisk benytter.

XIOS, som består av en 2 MB stor XML-fil, vil ha en lignende rolle på toppen av dagens operativsystemer som det Windows for Workgroups hadde på toppen av MS-DOS. Det vil være en komplett utviklingsplattform som skal tilby mye av den samme opplevelsen som det dagens klientoperativsystemer gjør, men samtidig legger til fordelen med det konseptet som kalles "cloud computing", hvor applikasjoner og data er tilgjengelige over nettet. Google, og etter hvert også Microsoft, har lenge vært inne på denne tanken, men foreløpig ikke gått så langt som det Xcerion er i ferd med å gjøre.

Dataene fra XIOS-applikasjonene vil lagres som XML-filer i en virtuell safe, som kan være alt fra en USB-nøkkel til en ekstern lagringstjeneste, for eksempel Xcerions egen. Men også applikasjonene skal kunne benyttes uten at maskinen er koblet til nettet. Disse vil lagres i en virtuell harddisk på brukerens maskin eller på en USB-nøkkel. Dette gjør også IOS-en svært flyttbart, siden brukeren kan ta med seg USB-nøkkelen og bruke XIOS på hvilken som helst maskin med en kompatibel nettleser og USB-støtte.

Xcerion skal tilby et svært produktivt miljø for programvareutvikling, gjennom et XML-basert, visuelt system. Det skal være langt enklere å lage applikasjoner her enn i utvikle programmer med vanlige programmeringsspråk som C++ eller Java.

XIOS skal lansere i tredje kvartal i år. Da skal det leveres med en samling med produktivitetsprogramvare. Det sentrale systemet vil ha funksjonalitet som skal gjøre det enkelt for tredjepartsleverandører å tilby programvare som et abonnement eller finansiert med annonser. Xcerions egne inntekter vil delvis baseres på en andel av inntektene som tredjepartsprogramvaren genererer.

XIOS, som i dag er tilgjengelig i en lukket betautgave, fungerer i Internet Explorer og Firefox, men støtte for Safari og Opera planlegges. Interesserte kan registrere seg for betatesting og vil få tilgang innen et par måneder.

Blant menneskene som står bak Xcerion, finner man flere som har hatt ledende stillinger i Microsoft. Lou Perazzoli, som var en av hovedarkitektene bak Windows NT, fungerer som teknisk rådgiver for selskapet. Dessuten er John Connors, tidligere økonomisjef i Microsoft, blant dem som har investert i det svenske selskapet.

(Kilder: ZDnet.com, InformationWeek, E24.se)

Til toppen