Nytt system gjør netthandel billigere

Til sommeren kommer en ny type nettbetaling. Komplett-sjef Eric Sandtrø mener metoden vil gjøre netthandel billligere.

Til sommeren kommer en ny type nettbetaling. Komplett-sjef Eric Sandtrø mener metoden vil gjøre netthandel billligere.

Det tok ikke lange tiden etter at Internett ble kjent i 1994 til at direkte betaling ble lansert som en mulig bruksområde. Bruken av nettbank har eksplodert, men de såkalte småpenge-kontoene har ikke tatt av. Varer, internett-innhold og tjenester betales stort sett med kredittkort.

    Les også:

Kravet om kredittkort vil snart endre seg i Norge. Med lanseringen av de digitale sertifikatene BankID, planlegger bankene at nettbutikker skal kommunisere direkte med bankkontoen din.

I dag må privatpersoner betale med Visa eller få utlevert varene på oppkrav på Posten, med et ekstra gebyr.

Med en digital signatur som BankID gir vil bankene og nettbutikken være sikker på kundens identitet. Bankene vil derfor kunne la nettbankene trekke penger direkte fra kundenes bankkonto når kundene har signert.

BankID er bygget med et krypteringssystem med såkalte offentlige og private nøkler, noe som sikrer begge parter sikker identifisering av den andre, og at meldingen ikke er lest eller endret.

BankID har vært i utvikling hos Bankenes Betalingssentral (BBS) i flere år og er sterkt forsinket, men Sparebank1-gruppen starter utdeling til sine kunder før jul og i løpet av andre kvartal skal Nordea starte utdeling til sine 250.000 nettbank-kunder.

BankID skal i første runde erstatte PIN-kalkulatorene og gi en sikrere betaling, men de kan også brukes til identifisering og signering av e-post, skjema, brev og betalingsoppdrag i mange former.

Andreas Strand, e-handelskonsulent i Nordea (tidligere Kreditkassen) forteller til digi.no at BBS har kommet langt i arbeidet med direkte betaling sikret med BankID.

- Det er ikke satt noen konkret lanseringsdato for direkte betaling med BankID, men det vil trolig lanseres i løpet av andre kvartal til neste år, forteller Strand. Det vil så ta litt tid før nettbutikkene får integrert sine betalingssystemer mot BankID.

Eric Sandtrø, gründer og administrerende direktør i Norges største nettbutikk, Komplett.no, ser frem til lanseringen av BankID og direkte betaling.

- Vi har hørt om bankenes planer om BankID. Kredittkortprovisjonene i dag er en hindring for e-handel. Vanligvis ligger de på mellom to og fire prosent, noe som har gjort at vi har sagt nei og bare tilbyr oppkrav eller betaling ved direkte levering til våre privatkunder, forteller Sandtrø til digi.no.

Sandtrø forteller at kredittkortprovisjoene er høyere i Norge enn i andre land og at reglene gjør at man ikke kan videreføre kosten til kundene.

- I dag subsidierer altså postoppkravkundene de som handler med kredittkort, forteller Sandtrø. Vi ser derfor frem til lanseringen av direkte betaling.

Hva direkte betaling vil koste, er opp til den enkelte bank, men det er ingen grunner til at det skulle koste mer enn en vanlige overføring, noe enkelte banker i dag gjør gratis.

- Direkte betaling blir delvis en konkurrent til småpengesystemer som eSolutions og kredittkort som Visa, medgir Strand.

På spørsmål fra digi.no forteller han at BankID etter hvert skal integreres mot mobiltelefoner, slik at man kan signere med BankID med mobilen, ikke bare en Internett-tilkoblet PC.

Her finner du BankIDs hjemmeside.

Til toppen