BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nytt togmobil-nett snart ferdig

Norge er i ferd med å få et nytt mobilnett - men det går bare langs toglinjene og er lukket.

4. sep. 2006 - 08:17

Fra årsskiftet er det klart for togradio på alle jernbanestrekninger i hele landet etter at den siste basestasjonen for GSM-R systemet ble montert i helgen.

Utbyggeren Netel monterte fredag den siste 48 meter høye masta utenfor Hønefoss, og lørdag ble begivenheten markert. Ifølge Jernbaneverket er Norge det første landet i Europa der alle togstrekningene får et nødkommunikasjonssystem som virker over alt, også inne i tunneler.

- Utbyggingen sikrer at togpersonalet har kontakt med togleder uansett hvor toget befinner seg. NSB har lenge ønsket seg et slikt system fordi det bedrer sikkerheten betraktelig, sier informasjonssjef Preben Colstrup i NSB til NTB.

Netel har levert ca. 500 nye basestasjoner til Jernbaneverket. Disse ligger spredt langs 3.800 kilometer jernbanelinje.I tillegg er det sørget for radiodekning i ca. 600 tunneler i løpet av de tre årene arbeidet har pågått.

Ifølge Netel skal systemet gi sikkert, lukket samband innad i togene og mellom toget og et antall kontrollrom som styrer sikkerheten.

GSM-R har en prislapp på om lag 1,7 milliarder kroner. Systemet vil være operativt fra 1. januar 2007.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.