Nytt USA-forslag vil forby fildeling helt

En grupper amerikanske senatorer arbeider med et lovforslag som vil gjør fildelingsprogrammer som Kazaa ulovlig.

En grupper amerikanske senatorer arbeider med et lovforslag som vil gjør fildelingsprogrammer som Kazaa ulovlig.

Det kunne ha vært en aprilspøk, men amerikanske politikere arbeider med et lovverk som kalles Inducing Infringement of Copyrights Act. Lovverket, som har støtte blant både demokrater og republikanere, vil gjøre fildelingnett som Kazaa, Gnutella, eDonkey, Direct Connect og Morpheus ulovelig, skriver blant annet Cnet og Hollywood Reporter.

Formannen i justiskomiteen i senatet, republikaner Orrin Hatch mener dagens fildelingsselskaper og deres programvare oppfordrer til lovbrudd. Han har derfor foreslått et lovverk som sier at ”de som med vilje utløser brudd på lov om kopibeskyttelse vil bli holdt juridisk ansvarlig for disse bruddene”.

Lovverket vil i praksis ulovliggjøre fildelingsprogrammer. I tillegg kan den nye loven, hvis den godkjennes, også kunne brukes til å sakssøke produsenter av utstyr som for eksempel bare spiller MP3. Også CD-brennere og video-opptakere kan rammes, mener kritikere.

Lovforslaget ble offenliggjort i går og foreslår bøter og fengselsstraff for brudd. En serie ledende senatorer fra begge partier står oppført som støttespillere. Ikke overraskende jubler platebransjeorganiasjonen RIAA.

Lovverket er ment å sette en stopper for dagens gjeldene praksis i USA, som ble nedfelt i en dom i april i fjor. Da avslo en dommer et generelt søksmål mot Grokster og Morpheus ved å sammenligne selskapenes programmer med videospiller. Produsenter er ikke skyldige for hva kundene deres bruker produkter til, mente dommeren.

Men spørsmålet er hvor effektiv lovgivning faktisk vil være. Få av fildelingsselskapene holder til i USA. Et av mange spørsmålene er så om den nye loven, hvis den blir innført, vil ramme Internett-leverandørerene.

digi.no fant ikke lovforslaget på Senatets justiskomitee. (http://judiciary.senate.gov/)

Til toppen