Nytt utstyr gir deg 13 Mbit Internett-linje

Her i Norge har salget av ADSL-linjer bare så vidt kommet i gang, og nå lanserer finske VDSL Systems neste generasjons utstyr.

Her i Norge har salget av ADSL-linjer bare så vidt kommet i gang, og nå lanserer finske VDSL Systems neste generasjons utstyr.

Finske VDSL Systems kan gi de store nordiske teleselskapene et skikkelig problem. Inntil i fjor trodde mange at det ville ta lang til før vanlige bedrifter og privatkunder kunne få ekte bredbånd. Salget av ADSL-linjer er så vidt kommet i gang, men i januar kunne digi.no fortelle at franske Alcatel lovet å lansere VDSL-utstyr mot slutten av året. Les: Arvtageren til ADSL lanseres allerede i år

Nå slipper den finske konkurrenten VDSL Systems en bombe. Selskapet forteller i dag at de allerede har startet produksjonen av både utstyret som skal stå i telefonsentralene og hjemme hos brukerene. Bor du mindre enn 1.000 meter fra nærmeste telefonsentral, vil utstyret gi deg en Internett-forbindelse over din telefonledning på 13 Mbit - begge veier. 13 Mbit er nok til å frakte to høykvalitets TV-sendinger og samtidig la en annen i husstanden surfe på Internett. Skandinavisk markedssjef i VDSL Systems, Thomas Degel, vil ikke oppgi nøyaktige priser på VDSL-modemet. Det leveres som et innstikkskort for PC-er.

- Dette er førstegenerasjons-utstyr og det blir naturligvis dyrt - rundt 1.000 dollar for hvert modem. Men allerede i løpet av kanskje ett år vil prisen komme ned på hva ADSL-modemer ligger på i dag, sier han til digi.no. Alt kommer an på produksjonsvolum.

I fjor sa Telenor at VDSL vil være en realitet først om tre til fem år, men Degel fnyser av dette.
- 3-5 år er de store teleselskapens ønsketenkning. De vet ikke hva de skal gjøre med VDSL fordi de ønsker å tjene penger på ISDN og ADSL så lenge som mulig, sier Degel.

Degel røper at han er i forhandlinger med en norsk aktør som ønsker å lansere VDSL-tilbud i Norge. Dette vil trolig skje mot bedriftsmarkedet først på grunn av pris og mangel på video-tilbud for privatkunder.

Men VDSL er en stor utfordring for både Telenor og alle ny konkurrenter. Med et jafs får sluttbrukeren mangedoblet muligheten til å laste ned innhold, men det vil koste teleselskapene enorme summer å bygge ut sine bakenforliggende telenett til å levere i samme fart. TV-bransjen trenger også tid og mye penger for å bygge ut tilbud og systemer som kan levere video over VDSL.
Les mer om VDSL Systmes og deres utstyr på selskapets nettsider.

Til toppen