BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nytt utstyr skrur av mobiltelefoner

Bergen lufthavn og Haukeland sykehus blir først i verden med å ta i bruk en helt ny teknologi som automatisk slår av mobiltelefoner, skriver Bergens Tidende.

Therese Werenskiold
26. okt. 2001 - 08:17

Bruk av utstyr som automatisk skrur av mobiltelefoner som befinner seg innenfor et visst områe (såkalte mobiljammere), har skapt diskusjoner blant aktører som ønsker å sperre for mobilsignaler og Post- og teletilsynet.

Det lille bergensfirmaet ICE International står bak en ny teknologi som automatisk slår av mobiltelefoner ved inngang til fly og sykehus. Dette løser et alvorlig sikkerhetsproblem både i fly og ved sykehus, der mobilbruk kan sette avanserte instrumenter ut av spill - noe som i verste fall kan føre til tap av menneskeliv.


Det skriver Bergens Tidende.

Det er ingeniør Jan Monrad Tangen som kom på idéen etter å ha hørt om et Braathensfly som måtte nødlande på grunn av en mobiltelefon i 1998.

- Vi har hatt et nært samarbeid med Luftfartsverket, kontaktet 240 internasjonale flyplasser og fått stor respons. Alle vi har vært i kontakt med, sier ta de vil ha denne teknologien. I dag regner man med at ti prosent av alle mobiltelefoner som passasjerene har med seg om bord i et fly, står på under reiser. Det utgjør et alvorlig sikkerhetsproblem fordi senderne i dem kan påvirke flyets instrumenter, sier Tangen til Bergens Tidende.

I løpet av høsten vil de små antenneboksene være på plass over døren inn til to av de mest brukte flyutgangene på Flesland.

- Dette systemet er tilrettelagt for mobiltelefoner med den såkalte Bluetooth-teknologien, som nå blir standard kommunikasjonskanal i alle nye mobiltelefoner. I dag finnes det tre slike telefoner fra Nokia og Ericsson på markedet. Nye Bluetooth-telefoner er like om hjørnet. I løpet av et par år vil dette være de vanligste mobiltelefonene fra alle de store produsentene, sier Tangen til BT.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.