BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nytt utstyr skrur av mobiltelefoner

Bergen lufthavn og Haukeland sykehus blir først i verden med å ta i bruk en helt ny teknologi som automatisk slår av mobiltelefoner, skriver Bergens Tidende.

Therese Werenskiold
26. okt. 2001 - 08:17
Bruk av utstyr som automatisk skrur av mobiltelefoner som befinner seg innenfor et visst områe (såkalte mobiljammere), har skapt diskusjoner blant aktører som ønsker å sperre for mobilsignaler og Post- og teletilsynet.
Det lille bergensfirmaet ICE International står bak en ny teknologi som automatisk slår av mobiltelefoner ved inngang til fly og sykehus. Dette løser et alvorlig sikkerhetsproblem både i fly og ved sykehus, der mobilbruk kan sette avanserte instrumenter ut av spill - noe som i verste fall kan føre til tap av menneskeliv.


Det skriver Bergens Tidende.

Det er ingeniør Jan Monrad Tangen som kom på idéen etter å ha hørt om et Braathensfly som måtte nødlande på grunn av en mobiltelefon i 1998.

- Vi har hatt et nært samarbeid med Luftfartsverket, kontaktet 240 internasjonale flyplasser og fått stor respons. Alle vi har vært i kontakt med, sier ta de vil ha denne teknologien. I dag regner man med at ti prosent av alle mobiltelefoner som passasjerene har med seg om bord i et fly, står på under reiser. Det utgjør et alvorlig sikkerhetsproblem fordi senderne i dem kan påvirke flyets instrumenter, sier Tangen til Bergens Tidende.

I løpet av høsten vil de små antenneboksene være på plass over døren inn til to av de mest brukte flyutgangene på Flesland.

- Dette systemet er tilrettelagt for mobiltelefoner med den såkalte Bluetooth-teknologien, som nå blir standard kommunikasjonskanal i alle nye mobiltelefoner. I dag finnes det tre slike telefoner fra Nokia og Ericsson på markedet. Nye Bluetooth-telefoner er like om hjørnet. I løpet av et par år vil dette være de vanligste mobiltelefonene fra alle de store produsentene, sier Tangen til BT.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.