FORBRUKERTEKNOLOGI

Nytt verktøy blokkerer kun ulovlig fildeling

Et nytt verktøy skal gjøre det mulig kun å blokkere deling av opphavsrettsbeskyttet musikk.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
22. apr. 2004 - 13:24

Mange institusjoner, blant annet universiteter, har et ønske om å forhindre piratkopieringen som mange brukere av fildelingstjenester bidrar til, samtidig som de ikke ønsker å sperre for den lovlige fildelingen.

Palisade Systems, et selskap som fokuserer på nettverkssikkerhet, har gjennom en krysslisensieringsavtale med Audible Magic kunnet utvikle programvare designet for å identifisere og blokkere opphavsbeskyttede musikk som tilbys i blant annet fildelingstjenester. Løsningen tilbys nå i den nyeste utgaven av selskapets PacketHound-produkt.

Palisades grunnlegger og tekniske sjef, Doug Jacobson, sier til News.com at denne typen programvare er ønsket av universiteter og andre kunder som fungerer mer som en internettleverandør.

- De ønsker ikke å filtrere vekk all fildelingstrafikk, kun det opphavsrettsbeskyttede materialet, sier han.

Palisades versjon av teknologien sitter ifølge News.com sentral i nettverket til kunden, slik at all trafikk, inkludert e-post og lynmeldinger blir undersøkt. Teknologien søker etter kjennetegn på lydfiler som så sammenlignes med informasjon i Audible Magics database. Hvis "fingeravtrykket" stemmer overens med oppføringen i databasen, blir overføringen blokkert.

Denne typen teknologi vil ikke kunne fungere i et kryptert nettverk, noe som er blitt tatt i bruk av flere av de nyere fildelingsprogrammene. Da kan kundene benytte programvaren fra Palisade til å blokkere bruken disse fildelingsnettverkene helt og holdet, i stedet for bare å blokkere enkeltfiler.

Den nye utgaven av av Palisade PacketHound vil komme på markedet denne uken.

Teknologien til Audible Magic har ført til en vedvarende debatt i USA om P2P-nettverkens levedyktighet i framtiden, og når slik teknologi begynner å tas i bruk ved universiteter og andre nettverk, ventes det at debattens intensitet vil øke ytterligere.

Audible Magic støttes i stor grad av den amerikanske platebransjen gjennom organisasjonen RIAA.

Flere av selskapene som står bak fildelingsnettverkene har ifølge News.com hevdet at det er vanskelig eller umulig å filtrere innholdet på deres nettverk. De er også skeptiske til påstandene til Audible Magic, og legger til at verken RIAA eller Audible Magic har gitt fildelingsselskapene noen demonstrasjon av filtreringsverktøyene. Industrigruppen P2P United skal kan kontaktet Audible Magic gjentatte ganger med forespørsel om å få se filtrene i bruk.

Sjef for Audible Magic, Vance Ikezoye, sier til News.com at selskapet ønsker en virkelig seriøs diskusjon, men hevder at ingen til nå ser ut til å være interessert i virkelige forretninger.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.