Nytt virus angriper Iran

- Ormen har infiltrert offentlige maskiner, sier brigadegeneral.

Iranske myndigheter sier de har oppdaget et nytt ondsinnet virus, som er utformet for å skade landets IT-systemer.

Et målrettet angrep har infiltrert offentlige maskiner, sa brigadegeneral Gholam Reza Jalali til det statlige nyhetsbyrået Mehr på mandag.

Viruset er døpt «Stars» og blir nå utredet av spesialister.

- Heldigvis har forskerne våre lykkes med å identifisere Stars-viruset, som nå er oversendt våre laboratorier, sier Jalali, som leder landets kyberforsvar.

Han er også ansvarlig for etterforskningen av Stuxnet-ormen, som tidligere har rammet det iranske atomprogrammet.

Ifølge uttalelsene foreligger det ingen endelig konklusjon om hva som har vært skadevarens mål. Gholam Reza Jalali er også sparsom med tekniske detaljer overfor nyhetsbyrået.

- Ormen har visse egenskaper som har blitt identifisert, og den er kompatibel med de datasystemene som er angrepet, sier han.

Videre opplyses det at viruset i sin opprinnelige form etterligner en vanlig kjørbar fil.

Vestlige sikkerhetseksperter har foreløpig få opplysninger om den nye skadevaren. Anerkjente Mikko Hypponen i F-Secure gir følgende kommentar på sin twitterprofil:

- Stars-angrepet mot Iran fremstår mer som kyberspionasje enn kybersabotasje. Kyberspionasje skjer hele tiden, sier den finske viruseksperten.

Siemens avviser deltakelse

Den iranske kybergeneralen rykket før påske ut og beskyldte Siemens for å hjulpet fienden med å angripe Iran med dataormen Stuxnet.

Siemens leverer styringssystemet Simatic WinCC, som denne skadevaren retter seg mot. Den tyske industrigiganten svarte i går på de iranske anklagene.

- Siemens var ikke involvert i utviklingen av Stuxnet. Beskyldningene er grunnløse, sier talsperson Michael Krampe i en e-post til amerikanske Computerworld.

    Les også:

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.