Nytt Visa-system skal trygge netthandelen

Netthandel skal bli tryggere. Har du VISA-kort, vil du snart bli bedt om din nettbankkode når du skal handle på Amazon.com.

Visa, Mastercard/Europay, de store nettbutikkene i verden og blant annet de norske bankene er i ferd med å innføre et nytt og sikrere system for netthandel.

Forrige forsøk, SET-standarden, tok aldri av, blant annet fordi den krevde at du måtte laste ned og installere programvare på PC-en din for å bruke systemet. SET ble derfor primært et system som enkelte nettbutikker bruker mellom seg selv og Visa.

Men nå kommer Visa med et nytt betalingssystem som skal øke sikkerheten. Sammen med en ny løsning fra Bankens Betalingssentral skal norske nettbrukere få en tryggere hverdag.

Det nye Visa-systemet heter 3D Secure og legger mer av ansvaret på bankene/selskapene som utsteder Visa-kort. Det er disse som må kreve kundene for en sikrere pålogging.

Utover høsten vil du derfor møte følgende på for eksempel Amazon.com: Når du forteller at du vil betale med Visa, går meldingen til Visa som slår opp ditt kortnummer. Visa oppdager at du er kunde av en norsk bank og har nettbank. Mens du fremdeles er i Amazon.com-vinduet, bes du om å logge deg på med din nettbank-kalkulator.

- Det vil være opp til hver bank og kortutsteder, siden de er delansvarlige for tap, å kreve pålogging av kunder. De kan bruke sine eksisterende systemer, hva nå dette måtte være, forteller Knut Edmund Furu, produktansvarlig i Visa Norge til digi.no.

Her i Norge vil dette for de fleste være en nettbank-kodekalkulator, men det vil også være mulig å handle uten.

Furu forteller at Visa vil kreve at alle kortutstedere tar i bruk systemet innen 1. april til neste år. Siden Visa alene har halvparten av alle kreditt/debit-kort i verden, vil trolig alle store nettbutikker også følge etter. I tillegg kommer alle Mastercard/Europay-kundene.

- En rekke store europeiske nettbutikker har allerede sagt ja, forteller Furu.

Her i Norge er Bankenes Betalingssentral (BBS) og dermed de norske bankene med på 3D Secure. Men i tillegg skjøter BBS på enda en teknologi. Som første bank, skal Gjenside Nor ta i bruk den nye versjonen av BBS Epay allerede i september.

- Systemet gir nettbutikker en sjekk på at kunder har penger og kundene får også en større sikkerhet. Med det nye systemet ser ikke nettbutikkene kortnummeret ditt, forteller Elin Kvamme, salgsansvarlig for Epay i BBS.

Dessuten får du en bekreftelse på din ordre som du kan bruke i eventuelle klagesaker.

Systemet fungerer slikt: Når du handler på en nettbutikk, får du til slutt en nettside som er utformet som et ordreforslag. I HTML-koden for denne siden ligger det en skjult signatur fra nettbutikken. Når du trykker ja, går ordreforslaget både til BBS og butikken. Kortselskapet sjekker både deg og nettbutikken og melder tilbake til begge at alt er i orden.

I dag er det svært mange nettbutikker som ikke sjekker om kunden har penger. BBS jobber dessuten med et system som lar deg handle rett mot din bankkonto. Du vil da bli bedt om å logge deg på med sikkerhetssystemet til nettbanken din.

Til toppen