Nytt vitne skal vise hvordan Windows kan splittes

Etter at Steve Ballmer trakk seg som vitne, har delstatene forlangt å føre en tidligere Microsoft-ansatt for å vise hvordan Windows kan splittes.

De ni delstatene som har avvist forliket mellom Microsoft og USAs justisdepartement, og som kjemper for hardere straffetiltak mot selskapet, har kommet over ett nytt vitne som de ønsker å etteranmelde til den pågående høringen. Microsoft har på sin side trukket flere av sine vitner, deriblant toppsjef Steve Ballmer, som skulle ha vitnet denne uken.

Les også

Det nye vitnet som delstatene ønsker skal høres, er en tidligere Microsoft-ansatt og programvaretester, James Bach. Han mener han kan bevise at det er mulig for Microsoft å konstruere Windows XP etter samme mønster som Windows-varianten for dedikerte apparater, Windows XP Embedded. Denne er laget slik at leverandører kan velge å skrelle bort alle funksjonene som ligger i operativsystemet, men som det spesialiserte apparatet ikke trenger. Delstatene mener vanlig Windows må bygges opp etter denne modellen, slik at det ikke blir noe problem å fjerne for eksempel multimediaspilleren Media Player eller nettleseren Internet Explorer for å erstatte disse med applikasjoner fra Microsofts konkurrenter.

Microsoft har protestert mot at Bach skal vitne. Dommer Colleen Kollar-Kotelly har ikke tatt endelig standpunkt. Hun har bedt delstatene sørge for at Microsoft får gjennomgå en skriftlig oversikt over det Bach har å si, innen onsdag.

Årsaken til at Microsoft trakk Steve Ballmer som vitne, skal være taktiske vurderinger. En prosedyreglipp fra delstatenes side tidlig i april gjør at de brenner inne med bevismateriale som dommeren ikke vil godta på grunn av en overskredet frist, men som de kunne ha lurt inn bakveien gjennom å hamre løs på blant andre Ballmer.

Til toppen