Nytt Windows-miljø for robotprogrammering

Nytt Windows-miljø for robotprogrammering

Microsoft har sluppet en tidlig utgave av et programmeringsverktøy for robotapplikasjoner.

Microsoft annonserte i går en tidlig utgave (CTP - community technology preview) av et nytt Windows-basert miljø for å utvikle robotapplikasjoner for et utvalg av databehandlingsplattformer. Miljøet, Microsoft Robotics Studio, skal være egnet for både hobbybruk, i undervisningsøyemed og for kommersielle utviklere.

- Microsoft vil sammen med de kommende Lego Mindstorms NXT forsterke innvirkningen av robotteknikk, sier Søren Lund, direktør for Lego Mindstorms i Lego Group, i en pressemelding. Han mener at Microsoft Robotics Studio vil utvide den NXT-baserte program- og maskinvaren slik at flere utvikler som ønsker å lage applikasjoner til Lego-robotene sine.

Microsoft mener at dagens prosessorer og billige sensorer fungerer som en drivkraft for utviklingen av robotapplikasjoner for en bredt spekter av enheter. Selskapet nevner blant annet støvsugere i husholdningen og ubemannede fartøyer for redningsoppdrag. Microsoft ønsker at Robotics Studio skal utgjøre en felles utviklingsplattform for robotutviklere, slik at én av de største hindringene, fragmenteringen i robotindustrien på grunn av ikke-kompatible plattformer, blir beseiret.

Microsoft Robotics Studio består av et visuelt programmeringsverktøy, som skal hjelpe utviklere med å lage og debugge robotapplikasjoner. Utviklerne skla kunne lage modulbaserte tjenester for maskin- og programvare, noe som skal gjøre det mulig å kontrollere robotene gjennom web- eller Windows-baserte grensesnitt. Utviklerne skal også kunne simulere robotapplikasjonene ved hjelp av 3D-modeller. Microsoft har lisensiert PhysX-motoren fra Ageia, noe som skal gi virkelighetstro fysikksimulering med robotmodeller. Simuleringene skal kunne akselereres ved å bruke maskinvare fra Ageia.

Robotics studio tilbyr også et lettvekts tjenesteorientert kjøremiljø. Dette skal gjøre utvikling av asynkrone applikasjoner enkelt ved å bruke et .NET-basert bibliotek for samtidighet.

Programmeringsmodellen i Microsoft Robotics Studio skal kunne brukes sammen med maskinvaren i en rekke robotplattformer. Tredjepartsleverandører kan utvide funksjonaliteten til plattformen ved å tilby tilleggtjenester og biblioteker. Bruksscenarier for både fjernstyring og selvstyring skal kunne utvikles i språk som Visual C# og Visual Basic .NET, JScript og IronPython, men også med programmeringsspråk fra andre leverandører som er i overensstemmelse med den tjenestebaserte arkitekturen.

CTP-utgaven av Microsoft Robotics Studio er tilgjengelig for nedlasting på denne siden. Mer informasjon finnes her.

Til toppen