RESULTATERFINANS

Nyttårsboom på lavt volum

De mest spekulative aksjene opplevde kraftig kursvekst på årets første børsdag, og IT-indeksen endte opp hele 49,4 poeng. "Helt vilt!", sier en analytiker til digi.no.

Eirik Flaa
2. jan. 1998 - 17:22

Oppgangen som startet rett før jul, tiltok fredag og sendte totalindeksen opp 24,9 poeng tilsvarende 2,66 prosent. I IT-indeksen var utslaget som normalt enda kraftigere; indeksen endte opp hele 49,4 poeng tilsvarende 3,87 prosent. Ikke en eneste av aksjene i IT-indeksen falt i verdi i løpet av fredagen.

- Dette er helt vilt. Det virker som om folk har glemt hva som skjedde for få uker siden, sier an analytiker til digi.no. Han mener det ikke finnes noen fundamentale forhold som skulle tilsi en slik bred kursøkning for IT-selskapene.

- Eneste forklaring må være at mange investorer som solgte seg ut rett før nyttår, nå kjøper seg inn igjen. Dette gjelder spesielt de risikofylte IT-aksjene, sier analytikeren og refererer bl.a. til Alphatron som ble kursvinner blant IT-aksjene.

Oppgangen i Alphatron startet tirsdag da selskapet offentliggjorde en avtale med Stento der Alphatron tar over en montasjefabrikk, samtidig som selskapet blir foretrukket samarbeidspartner for Stento de neste ti år. Siden avtalen ble kjent har kursen på Alphatron steget med 38 øre til 1,34 kroner. 25 øre av dette, tilsvarende 23,2 prosent kom i dag, fredag.

- Det virker som om markedet helt glemmer at selskapet sliter med marginene, sier den skeptiske analytikeren til digi.no.

Foruten Alphatron hadde også Norman, Evercom, Logisoft og Sensonor oppgang på mer enn ti prosent fredag. Det kom ingen meldinger fra selskapene, men dette er typisk risikofylte aksjer som er overfølsomme for bevegelser i markedet.
Den kraftige oppgangen til tross, omsetningen på Oslo Børs endte på beskjedne 900 millioner kroner.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.