OASIS definerer royaltyfrie lisenser

OASIS, som regjerer flere IT-standarder, fornyer lisenspolitikken ned nye royaltyfrie alternativer.

OASIS, som regjerer flere IT-standarder, fornyer lisenspolitikken ned nye royaltyfrie alternativer.

OASIS spiller en stadig viktigere rolle innen standardisering av IT. Under arbeidet med blant annet BPEL (Business Process Execution Language), har det vært uklarhet med tanke på hva slags rettigheter og plikter brukerne av spesifikasjonene påtok seg.

Årsaken ligger i det vagt definerte pålegget kjent som RAND («Reasonable And Non-Discriminatory») som bare slår fast at OASIS-spesifikasjoner skal være tilgjengelige for alle og på fornuftige vilkår. Det har ført til mange diskusjoner i de tekniske komiteene – og tidvis lammet dem – rundt lisensieringsvilkårene.

OASIS sier de har innført en ny ordning der de tekniske komiteene skal forholde seg til ett av tre alternativer. RAND er fortsatt et alternativ. De to nye krever begge royaltyfrihet (RF). Alternativet «RF on RAND Terms» åpner for forhandlinger om lisensieringsvilkårene, mens alternativet «RF on Limited Terms» krever at komiteen definerer vilkårene på forhånd.

I en kommentar til eWeek sier sjefsteknolog Eric Newcomer i det irske programvarehuset Iona Technologies – medlem av OASIS – at han hadde sett for seg en opphavsrettspolitikk som sikret at spesifikasjonene ikke var heftet med opphavsrett overhode, slik at de kunne brukes helt fritt. Den ideologiske tanken bak dette synet er at bransjen skal konkurrere i hvordan de tillemper åpne spesifikasjoner, i stedet for å underkaste spesifikasjonene opphavsrettslige begrensninger.

Newcomer ser likevel at de nye OASIS-reglene er et framskritt, og håper at man i størst mulig utstrekning kan velge den frieste av de to nye variantene.

OASIS har lagt ut en spørsmål- og svarliste om de nye reglene.

W3C innførte royalty-frie patenter våren 2003:

    Les også:

Til toppen