BEDRIFTSTEKNOLOGI

OAW: Over ti ganger så kraftige disker

Seagates datterselskap Quinta, annonserte tirsdag at det har funnet en metode som gjør det mulig å pakke mellom ti til tjue ganger så mye data inn på en harddisk.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
18. feb. 1998 - 12:20

Den nye teknologien, som kalles Optically Assisted Winchester (OAW), gir ifølge Quinta løfter om å kunne lagre i hvert fall 40 Gigabit per kvadrattomme på platene. Dette tilsvarer 45 kopier av Encyclopedia Britannica, leksikonet på 32 bind, og innebærer en vesentlig høyere tetthet enn dagens harddisker tilbyr.

Quinta håper på å bryte den superparamagnetiske grensen tidlig i neste tiår. Den superparamagnetiske grensen er en den teoretiske grensen for arealtetthet i forbindelse med tradisjonell magnetisk opptaksteknologi.

Under en pressekonferanse tirsdag sa leder Alan Shugard i Seagate at Quinta vil benytte seg av lasere og mikrooptikk for å klare dette. Quinta har funnet ut en måte å produsere svært små speil og linser på. Dette gjøres ved å bruke omtrent samme metoden som brikkemakerne utnytter når de raderer ut de små kretsene i halvlederbrikker.

Ifølge Reuters sitter optikken på harddiskens skrivehode og sender ut en tynn stråle med lys på diskenhetens opptaksskive. Strålen fungerer som grensen for det området de magnetiske signalene blir lagret på .

Teknologien er egentlig ikke ny. Den er basert på prinsippet bak spesielle enheter som bruker sensitive magneter, som ledet av laserstråler kan lagre data på arealer så små som noen få atomer. Men de tradisjonelle magnetoptiske enhetene er trege og kostbare, delvis fordi de baserer seg på besværlige linser og speil.

Ifølge Quinta vil OAW-teknologien ikke bare kunne bruke i vanlige harddisker, men også i blant annet flyttbare enheter.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.