BEDRIFTSTEKNOLOGI

Obama lager «app store»

USAs regjering går inn i nettskyen.

17. sep. 2009 - 09:25

USAs president Barack Obama er kjent for å være åpen for ny teknologi. Nå tar han og hans regjering et stort steg inn i nettskyen.

Gjennom prosjektet «apps.gov» (og nettstedet med samme navn) vil regjeringen legge store mengder offentlig informasjon ut på nettet. I utgangspunktet er informasjonen ment til intern bruk, ikke for det generelle publikum. Men det er heller ikke snakk om å beskytte informasjonen, fordi dette verken er snakk om forsvarhemmeligheter eller annen etterretningsinfomasjon.

- Vår politikk på dette området så langt har ligget langt etter de nye trendene. Dette har ført til unødvendige hindringer når det gjelder bruken av ny teknologi, skriver Obama-regjeringen teknologiguru Vivek Kundra på den offisielle bloggen til Det Hvite Hus, whitehouse.gov/blog/.

I følge Kundra er det store innsparinger forbundet med å legge ut informasjon på denne måten. Apps.gov er en kombinasjon av web-baserte tjenester og verktøy som til sammen skal hjelpe offentlig ansatte å gjøre jobben sin på en mer effektiv måte.

Obamas prosjekt får ironisk nok konkurranse av Google, som vil gjøre omtrent det samme med Google Apps. I følge Google-bloggen googleenterprise.blogspot.com vil søkegiganten legge til rette for at Google Apps ivaretar det offentliges behov for lagring og tjenesteyting på nettet.

Samtidig er det på det rene at Obama-regjeringen bruker private partnere for å nå sitt mål om et sømløst fungerende, nettbasert informasjons- og krysslagringssystem. Om Google er inne i denne gruppa av private aktører, vites ikke.

Mange har uttrykt skepsis til at private aktører får håndtere offentlige data i den skalaen vi her snakker om.

- Vi er ikke motstander av nettsky-modellen. Men det er ting å bekymre seg om her, både når det gjelder personvern og sikkerhet, sier administrerende direktør Marc Rotenberg i den private stiftelsen Electronic Privacy Information Center til den amerikanske TV-kanalen CNN.

Han tror mange vil stille spørsmål ved at offentlige data blir kommersialisert på denne måten, og mener faren for misbruk er til stede - om ikke overhengende.

Obama-administrasjonen fortsetter ufortrødent videre, og vil trolig både samarbeide med Google så vel som utvikle egne løsninger i samarbeid med andre og mer spesialiserte selskaper.

Målet er å ende opp med et system der et føderalt organ kan dra nytte av data som i dag «eies» av et annet. Og dermed får nok amerikanernes tradisjonelle frykt for «Big Government» vann på mølla nok en gang. De som anser Obama for å være sosialist, og i beste fall sosialdemokratisk skandinav, får trolig mer ammunisjon med app.gov.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.