BEDRIFTSTEKNOLOGI

Obama lager «app store»

USAs regjering går inn i nettskyen.

17. sep. 2009 - 09:25

USAs president Barack Obama er kjent for å være åpen for ny teknologi. Nå tar han og hans regjering et stort steg inn i nettskyen.

Gjennom prosjektet «apps.gov» (og nettstedet med samme navn) vil regjeringen legge store mengder offentlig informasjon ut på nettet. I utgangspunktet er informasjonen ment til intern bruk, ikke for det generelle publikum. Men det er heller ikke snakk om å beskytte informasjonen, fordi dette verken er snakk om forsvarhemmeligheter eller annen etterretningsinfomasjon.

- Vår politikk på dette området så langt har ligget langt etter de nye trendene. Dette har ført til unødvendige hindringer når det gjelder bruken av ny teknologi, skriver Obama-regjeringen teknologiguru Vivek Kundra på den offisielle bloggen til Det Hvite Hus, whitehouse.gov/blog/.

I følge Kundra er det store innsparinger forbundet med å legge ut informasjon på denne måten. Apps.gov er en kombinasjon av web-baserte tjenester og verktøy som til sammen skal hjelpe offentlig ansatte å gjøre jobben sin på en mer effektiv måte.

Obamas prosjekt får ironisk nok konkurranse av Google, som vil gjøre omtrent det samme med Google Apps. I følge Google-bloggen googleenterprise.blogspot.com vil søkegiganten legge til rette for at Google Apps ivaretar det offentliges behov for lagring og tjenesteyting på nettet.

Samtidig er det på det rene at Obama-regjeringen bruker private partnere for å nå sitt mål om et sømløst fungerende, nettbasert informasjons- og krysslagringssystem. Om Google er inne i denne gruppa av private aktører, vites ikke.

Mange har uttrykt skepsis til at private aktører får håndtere offentlige data i den skalaen vi her snakker om.

- Vi er ikke motstander av nettsky-modellen. Men det er ting å bekymre seg om her, både når det gjelder personvern og sikkerhet, sier administrerende direktør Marc Rotenberg i den private stiftelsen Electronic Privacy Information Center til den amerikanske TV-kanalen CNN.

Han tror mange vil stille spørsmål ved at offentlige data blir kommersialisert på denne måten, og mener faren for misbruk er til stede - om ikke overhengende.

Obama-administrasjonen fortsetter ufortrødent videre, og vil trolig både samarbeide med Google så vel som utvikle egne løsninger i samarbeid med andre og mer spesialiserte selskaper.

Målet er å ende opp med et system der et føderalt organ kan dra nytte av data som i dag «eies» av et annet. Og dermed får nok amerikanernes tradisjonelle frykt for «Big Government» vann på mølla nok en gang. De som anser Obama for å være sosialist, og i beste fall sosialdemokratisk skandinav, får trolig mer ammunisjon med app.gov.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.