Obama lover mer åpenhet om overvåking

Vil endre omstridte lover.

Obama lover mer åpenhet om overvåking
President Barack Obama lover mer åpenhet om de amerikanske overvåknings-programmene som har blitt avslørt av Edward Snowden. Bilde: Win McNamee/Getty Images/All Over Press

Washington (NTB-Reuters-AFP): President Barack Obama varsler endringer i lovverket som regulerer myndighetenes overvåking av amerikanske borgere.

– Vi kan og må være mer åpne, sier han.

På en pressekonferanse i Det hvite hus fredag presenterte presidenten fire tiltak som skal øke åpenheten og gjenopprette tilliten til myndighetenes overvåkingsprogram.

– Alle disse tiltakene er laget for å forsikre det amerikanske folk om at de kan stole på at vår innsats er i tråd med våre interesser og verdier, sa Obama.

Presidenten vil be Kongressen endre bestemmelsene i den såkalte patriotloven, som styrer myndighetenes mulighet til å samle informasjon om blant annet telefonsamtaler.

– USA er ikke interessert i å overvåke vanlige folk, men innsamlingen er ment for å beskytte USA og våre allierte, sa han.

Mer åpenhet

Presidenten sa også at han vil at et uavhengig ekspertorgan skal gjennomgå myndighetenes overvåkingsprogram, og at han har beordret økt åpenhet rundt myndighetenes datainnsamling.

– Det er ikke nok at jeg som president har tillit til disse programmene. Det må også det amerikanske folket ha, sa Obama, som samtidig understreket at han føler seg sikker på at overvåkingsprogrammene ikke blir misbrukt.

Presidenten sa også at den rettsinstansen som gir myndighetene tillatelse til overvåking, den såkalte FISA-domstolen, skal reformeres. I dag får dommerne kun presentert myndighetenes forespørsler, uten at noen legger fram motargumenter. Obama sa at han nå vil ha grundige diskusjoner før sakene blir avgjort.

Justisdepartementet skal dessuten offentliggjøre lovhjemlene som ligger til grunn for den amerikanske signaletterretningen NSAs innsamling av informasjon.

– Ikke patriot

IT-teknikeren Edward Snowden avslørte i starten av juni at amerikansk etterretning hadde avanserte og vidtrekkende programmer for å overvåke internett- og telefonkommunikasjon i inn- og utland.

Snowden jobbet på oppdrag for NSA da han lekket de hemmeligstemplede dokumentene til den britiske avisen The Guardian. Han er ettersøkt av amerikanske myndigheter for spionasje og fikk forrige uke ett års asyl i Russland.

– Jeg mener at Snowden ikke var en patriot, sa Obama om den spionsiktede 30-åringen.

Vanskelig forhold

USA har reagert kraftig på at Snowden får asyl og avlyste et planlagt møte mellom president Obama og president Vladimir Putin i protest.

Under pressekonferansen sa Obama at Russland har blitt mer antiamerikansk etter at president Vladimir Putin overtok makten.

– Det er hensiktsmessig for USA å ta en pause i forholdet til Russland nå, sa han.

Derimot er det ikke riktig å boikotte de olympiske lekene som skal holdes i Russland, fortalte Obama videre.

– Jeg har ikke noe dårlig personlig forhold til Putin, understreket han.

President Obama benyttet også anledningen til å si at han føler seg svært støtt over noen av de russiske tiltakene som rammer landets homofile. (©NTB)

    Les også:

Les mer om: