TELEKOM

Obama påbyr IPv6

Offentlige organer får to år på seg til å tilby full ekstern støtte.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
29. sep. 2010 - 14:42

Dagens versjon av Internett-protokollen, IPv4, er i ferd med å bli utilstrekkelig. Det gjelder først og fremst antallet globalt tilgjengelige IP-adresser som ikke har blitt tildelt. Dette antallet nærmer seg null. Akkurat når dette vil skje, er det uenighet om, men de fleste ser ut til å mene at det vil skje i 2011 eller 2012. Dette gjelder også den amerikanske Obama-administrasjonen, som nå har vedtatt en tidsplan for innføring av den nyere IPv6 i offentlige virksomhet.

Det amerikanske Office of Management and Budget (OMB) har ifølge Government Computer News i en årrekke forsøkt å få offentlige etater i USA til å forberede seg på en overgang til IPv6. Allerede i 2005 kom det et direktiv om at etatene måtte flytte sine Internett-stamnett til IPv6 innen juni 2008.

I mai i fjor kom OMB og Federal CIO Council med en planleggingsguide for innføring av IPv6 for den amerikanske regjeringen.

Nå har Obama-administrasjonen kommet med retningslinjer og tidsfrister for hvordan og når innføringen av IPv6 skal skje i offentlige, føderale nettverk. Disse er gjengitt i et dokument som Obamas teknologisjef, Vivek Kundra, presenterte i under et seminar arrangert av National Telecommunications and Information Administration i Washington i går.

Det som i første omgang må komme på plass, og senest den 30. september 2012, er IPv6-støtte i alle føderale servere og tjenester som er tilgjengelige for offentlig bruk. Dette inkluderer servere for web, e-post og DNS. Dette betyr ikke at støtten for dagens IPv4 skal skrus av innen overskuelig framtid.

Innen den 30. september 2014 skal alle interne klientapplikasjoner som kommuniserer med offentlig tilgjengelige Internett-servere og bedriftsnettverk ha full støtte for IPv6.

Innen utgangen av oktober skal det oppnevnes en egen sjef med ansvar for å lede overgangen hos de viktigste etatene.

Nå er ikke USA alene om slike planer. Ifølge Bharat Chronicle skal alle føderale og statlige ministerier, samt offentlig selskaper, gå over til IPv6 innen mars 2012.

Når det gjelder Europa, kom EU-kommisjonen i 2008 med en handlingsplan for å få den europeiske Internett-bruken over på IPv6. I dokumentet står det blant annet at det er et mål å få 25 prosent av alle bedrifter, offentlige virksomheter og husholdninger til å bruke IPv6 innen 2010. Dette var en del av i2010-initiativet som senere har blitt erstattet av EU-kommisjonens digitale agenda for 2010 til 2020.

Ifølge det nederlandske analyseselskapet TNO var man i april i år fortsatt langt unna målsetningen som ble presentert i 2008. I kun fem av EU-landene var det mer enn 5 prosent av de unike Internett-brukerne som hadde støtte for IPv6. Best an lå Portugal og Sverige med omtrent 8,5 prosent, men Kypros la bakerst med bare en halv prosent av brukerne.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.