Obama sier nei til «forkjørsrett» på nett

Vil ha klart forbud mot betalt trafikkprioritering.

Obama sier nei til «forkjørsrett» på nett
ALLE DATAPAKKER LIKE: President Barack Obama, her under et møte i Samarbeidsorganisasjonen for Asia og Stillehavsregionen (APEC) mandag, ønsker et internett uten «forkjørsrett». Bilde: imago/Xinhua/ All Over Press

Washington (NTB-AFP-Reuters): USAs president Barack Obama går inn for såkalt nettnøytralitet – at ingen selskaper skal få kjøpe seg «forkjørsrett» for sine tjenester på nett.

Debatten om nettnøytralitet har blusset opp i kjølvannet av en avtale mellom bredbåndsleverandøren Comcast og Netflix i februar i år, der Netflix gikk med på å betale en sum for å sikre at Comcast-kunder skulle få rask og sikker tilgang til filmer.

I en uttalelse mandag legger presidenten press på det amerikanske teletilsynet FCC. Han mener såkalte høyhastighetsfelt mot betaling bør forbys og at internett må anses som offentlig kommunikasjon.

– Ingen tjenester skal måtte bli stående i «lavhastighetsfelt» fordi de ikke betaler, uttaler Obama.

– Dette vil undergrave spillerommet som er avgjørende for internetts vekst. Så jeg ber, som jeg har gjort før, om et tydelig forbud mot betalt prioritering og andre begrensninger som har tilsvarende virkning, fortsetter presidenten.

Presidenten har ingen instruksjonsmyndighet over teletilsynet, men har støtte fra store nettselskaper som Google, Facebook og Amazon. (©NTB)

Les mer om: