TELEKOM

Obama-veto kan redde nettnøytralitet

Kongressen har vedtatt kjøreregler stikk motsatt dem anbefalt av tilsynet FCC.

11. apr. 2011 - 16:06

Rett før jul vedtok USAs teletilsyn FCC (Federal Communications Commission) oppdaterte kjøreregler for hvordan operatører av både fast og mobilt bredbånd skal håndtere trafikken. Kjernen i FCCs vedtak er at prinsippene for nettnøytralitet må overholdes.

FCCs nye kjøreregler strider mot krav fra markedsaktører som Google og Verizon: De krever at operatører skal ha anledning til å prioritere tjenester, slik at de kan fremme sine egne eller sine partneres tilbud på bekostning av konkurrentenes. En mobiloperatør skal kunne diskriminere mot Skype-samtaler – stadig mer aktuelt med «4G» – for å forsvare sin egen inntjening fra vanlig mobiltelefoni. En innholdsleverandør skal kunne avtale med operatører – altså betale for – at visse tjenester sikres raskere overføring enn andre.

FCCs regler ble i går nedstemt i representantenes hus, med 240 mot 179 stemmer. Republikanerne, som har flertall, stemte i flokk mot FCC, og fikk følge av seks demokrater. De har ikke sans for nettnøytralitet.

Argumentasjonen til republikanerne går i hovedsak på at FCC har nok makt fra før, og at de ikke skal ha anledning til å regulere Internett. Internett virker utmerket, påstår de, og de kjemper følgelig for å hindre FCC fra å ødelegge det.

Demokratenes argumentasjon er at republikanernes forslag vil «gjøre slutt på Internett slik vi kjenner det i dag», og gi «store tele- og kabelselskaper kontroll over hvilke nettsteder amerikanere kan besøke».

Senatet skal stemme over FCC-reglene på et seinere tidspunkt.

Det er lite sannsynlig at republikanernes forslag noen gang kommer i lovbøkene. President Barack Obama har sagt klart fra at han akter å legge ned veto. Observatører mener det er overveiende sannsynlig at senatet, der demokratene har flertall, vil slutte seg til FCCs kjøreregler.

FCCs kjøreregler for nettnøytralitet er gjengitt i et dokument på 194 sider (pdf). De bygger på tre prinsipper som operatører skal holde seg til:

  • Fullt innsyn i vilkår, styringsregler og ytelse for operatørtjenester.
  • Forbud mot å blokkere lovlig innhold, applikasjoner, tjenester og ikke-skadelige klienter.
  • Forbud mot urimelig diskriminering av lovlig trafikk.

Det tredje punktet gjenspeiler en innrømmelse fra FCC: Siden kun urimelig diskriminering av lovlig trafikk er forbudt, må det være tillatt med rimelig diskriminering. Verizon kan ikke blokkere Skype-trafikk, men i perioder med stor belastning har de anledning til å prioritere sin egen taletrafikk. Noe annet ville vel være urimelig?

FCC presiserer dette slik: «Rimelig nettverksstyring skal ikke utgjøre urimelig diskriminering.» (Se forslagets side 88, § 8.7 No Unreaonable Discrimination.)

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.